Сменяме банката с пенсионен фонд

Сменяме банката с пенсионен фонд | StandartNews.com

Заради ниските лихви по влоговете хората търсят начини да печелят от парите си

Все по-ниските лихви по банковите депозити карат хората да се оглеждат за друг начин да печелят от парите си. Затова постъпленията от осигурителни вноски в допълнителните пенсионни фондове (ДПФ) растат със 77% на годишна база за първото полугодие на 2015 г., а към края на юни средната годишна доходност от инвестициите в тях е 6,02%. Това обясни Цветанка Минчева, директор "Банкиране на дребно" в Уникредит Булбанк въз основа на анализ на банката. Все повече млади хора заделят малки суми в доброволните пенсионни фондове - 72% от клиентите им са под 45 години, повечето са семейни и с ипотечен кредит. Средната месечна вноска, която клиентите правят в ДПФ, е 78 лв. Друг алтернативен начин за спестяване - застраховките "Живот", се радват на интереса на клиенти от 31 до 60 г. възраст.

Пазарът им е нараснал с 24% за година, а набраният приход е 52,6 млн. лв., сочи проучването. УниКредит Булбанк предлага програмата "Спестявай умно", която дава възможност на клиентите с дългосрочна визия за своите спестявания да разпределят парите си във взаимни фондове, застраховка "Живот", ДПФ и депозити. Чрез спестовните планове Pioneer пък чрез заделяне на малки суми всеки месец клиентите могат да участват на капиталовите пазари. С регулярни вноски се закупуват по-голям брой дялове на усреднена цена, което минимилизира риска и осигурява добра доходност, каза Крум Алексиев, директор "Маркетинг и клиентски сегменти".

Стрес тестовете ще забавят кредитирането

Проверката на качеството на активите на българските банки е нещо, от което не можем да избягаме и трябваше да се случи. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. По думите му в дългосрочен план това ще е гаранция за стабилност, но в краткосрочен може да има негативни последствия, свързани с кредитната активност. Причината е, че банките ще трябва да отделят сериозен ресурс за осъществяването на логистиката около прегледа на активите и стрес тестовете. Според Андронов политиката на ултра ниски лихви, която следва Европейската централна банка, вече дава резултати, макар и не толкова бързи, колкото може би са искали президентът на ЕЦБ Марио Драги и неговите колеги. Но в Европа започва да се забелязва раздвижване на кредитния пазар.

Относно ситуацията в Гърция Андронов коментира, че тя е показала, че европейската финансова система като цяло работи добре и негативните ефекти не са се разпространили в други страни, в това число и у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай