Случаят „Ремотекс" влиза в парламента

Случаят „Ремотекс" влиза в парламента | StandartNews.com

Стара Загора. Скандалният случай със забавените повече 10 месеца заплати на работещите в частното предприятие "Ремотекс" ще бъде разгледан от парламентарната комисия по труда и социалната политика в четвъртък. Депутатите ще питат двама министири – на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, и на труда и социалната политика Хасан Адемов, изчерпани ли се възможностите на държавата да помогне на отчаяните работници и служители.

"Собствениците на завода неколкократно обещаха да започнат изплащане на забавените заплати на работещите, но така и не изпълниха обещанията си", припомни областният управител на Стара Загора Живка Аладжова, която също ще участва в заседанието. На него са поканени и двамата съсобственици на завода - Сабин Спахиев и Галин Неделчев, но не е ясно дали ще присъстват.

"Никоя фирма не е по-голяма от държавата и няма право да подлага на съмнение авторитета на нейните институции", каза старозагорският губернатор Аладжова, която от началото на протестите подкрепя изцяло работниците. Тя е провела отново срещи с окръжния прокурор Константин Тачев и шефовете на регионалните офиси на Държавната инспекция по труда и НОИ. В „Ремотекс" се извършват проверки дали предприятието не е водено към умишлен фалит, увери окръжният прокурор. Шефът на регионалната инспекция по труда Камен Маринов пък информира, че на собствениците ще бъдат връчени две наказателни постановления и нов наказателен акт.

Междувременно доведените до пълно отчаяние работници подновиха протестите, които ескалират. Само намесата на полицията е предотвратила саморазправата им с изпълнителния директор във вторник следобед.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай