След дискусия на в. "Стандарт": Стипендии за ПГ

След дискусия на в. "Стандарт": Стипендии за ПГ | StandartNews.com

Директорите на училищата да станат по-гъвкави към новите условия, препоръча зам.-министър Диян Стаматов

В просветното министерство се обмисля възможността да има допълнителни стипендии за учениците, които изберат да учат в професионални гимназии. Новината съобщи по време на дискусията на в. "Стандарт" в Пловдив зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

По време на дебата "Да на българските региони" той посочи, че до октомври в министерството вече ще има дирекция, която да се занимава конкретно с професионалното образование.

Сама по себе си тя обаче няма да свърши нищо, ако не решим проблема за това как да напълним професионалните гимназии с ученици, които искат да усвоят професия и след това да я работят, подчерта Стаматов. Той посочи, че нашето образование в момента е доста елитарно и мнозина завършващи средно образование задължително продължават в университет.

Стаматов заяви също, че със заработването на новия закон за училищното образование от 1 август професионалните гимназии вече ще минат на общинско подчинение, което ще им даде много повече свобода и гъвкавост, включително и да правят паралелки с комбинирани специалности.

Стаматов заяви също, че друг проблем е гъвкавостта на директорите, която за момента била доста плаха и затова трябва да се работи в посока те да станат по-иновативни.

Очаквайте подробности на standartnews.com и в съботния брой на в. "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай