Сряда,

Държавната намеса: Зърнопроизводители треперят, млекарите се молят

От: Даниела Денева -
1732
Държавната намеса: Зърнопроизводители треперят, млекарите се молят
A
A
A

1,1 млрд. лв. ще даде държавата за покупка на 1,1 млн. тона пшеница, царевица и слънчоглед, с които да се попълни Държавния резерв. Според управляващите, целта е да се осигури продоволствието на населението за 13 месеца. "Както видяхме всички, имаше опасност от няколко инцидента в Украйна, включително и със запалване на сграда в тяхна АЕЦ. Беше административна сграда, нямаше опасност от радиация, но тогава решихме, че не може да поемаме риск във връзка с количествата зърно, които България има", посочи премиерът Кирил Петков в парламента. Той заяви още, че държавата ще изкупува зърното на пазарни цени.С отпуснатите за целта 1.1 млрд. лв. на земеделското министерство ще бъде увеличен капиталът на държавното предприятие "Сортови семена - Елит" ЕАД - София. 

Решението на държавата обаче притесни зърнопроизводителите. Те се страхуват, че ще бъдат принудени да продават стоката си на цени, които са по-ниски от пазарните в момента. "Казаха, че изкупуването ще е на пазарна цена - ако гледаме Софийска стокова борса, тя върви с 4 месеца назад. В момента там цената е 480 лв./тон. А реалната търговия би трябвало да бъде между 700-750 лв./тон, ако гледаме MATIF /платформа за световните цени на зърното - б. ред./. По него се водим вече доста години”, коментира пред Агри.бг зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. 

Опасенията им се засилиха и от факта, че обявяването на държавната намеса на пазара бе съпътствано с блокирането на товари с жито по всички граници на България - на Кулата чакат тирове, на пристанищата в Бургас и Балчик - кораби, които не могат да преминат повече от седмица, съобщи шефът на НАЗ Костадин Костадинов.

В същото време управляващите твърдят, че забрана за износа няма. "Товарите се бавят, защото заради усложнената обстановка сроковете за митнически проверки са удължени до максимум по разпореждане на финансовия министър Асен Василев", обясни земеделският министър Иван Иванов по време на изслушване от земеделската комисия в парламента в сряда. Министър Иванов каза още, че Асен Василев е обяснил това на зърнопроизводителите. Те пък коментираха, че макар да няма официално издадена забрана за износ, което е сложна процедура, де факто се случва точно това. 

Изкупуването на житото засекретено

Защо поскъпва олиото и колко струва пшеницата? Говори Васил Симов

И докато зърнопроизводителите се притесняват, животновъдите и картофопроизводителите молят държавата да се намеси и да им изкупи стоката.

"Нашият сектор винаги е бил подценяван. Продаваме млякото под себестойност, всеки ден губим. Искаме незабавна държавна помощ, а не кредити. Както се изкупува зърното, така да се изкупува и млякото от държавата. Моля ви, убедете финансовия министър да го направи!"

С този емоционален призив се обърна към депутатите от земеделската комисия Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите в България (АББ).

Шефът на комисията Пламен Абровски обеща да съдейства за среща на бранша с финансовия министър. А земеделският министър Иван Иванов увери, че се очаква Еврокомисията да вземе решение за обезщетение на земеделските производители заради кризата в Украйна. "На 21 март, когато е редовното заседание на Съвета на министрите, ще настояваме да се вземат такива мерки", каза Иванов.

Той обеща още, че фуражната царевица и фуражното жито, които предстои да бъдат закупени от държавата, ще се продават на преференциални цени на животновъдите, посредством механизъм, свързан с обвързаната подкрепа.

На въпрос не може ли животновъдите да получат пари и сами да си купят фураж Иванов отговори, че пари на калпак няма да се дават, защото много от фермите не са модернизирани и живеят в 19 век - затова и млякото им не може да стигне до магазините. 

"Слезте на земята и елате във фермата за една седмица, за да видите как се гледат животни. Веригите не дават да се повиши цената на млякото, Еврокомисията се управлява от чиновници, скъсали с действителността. Модернизация без пари не става. Изкупете млякото ни през държавните предприятия, с него да се направят сирене и кашкавал - държавата няма такива запаси за война", призова и Димитър Зоров, шеф на Асоциацията на млекопреработвателите.

А Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите посочи, че трите основни продукта за оцеляване на човечеството са пшеница, ориз и картофи. "С картофи са преживели световните войни. Складовете у нас са пълни, а 75 000 тона идват от Германия", каза Джиков и призова държавата да изкупи картофите по схемата, която предлага за зърното. 

Държавата не може насила да изкупи житото. Коментар на Абровски


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com