Защо поскъпва олиото и колко струва пшеницата? Говори Васил Симов

Хубавото е, че в този труден момент няма недостиг на жито, казва пред "Стандрат" шефът на Софийската стокова борса

Защо поскъпва олиото и колко струва пшеницата? Говори Васил Симов | StandartNews.com

Колко струва в момента пшеницата на борсите, има ли интерес от търговци и производители да участват в търговете за зърно на държавата, дефицитна стока ли става олиото. С тези въпроси "Стандарт" се обърна към директора на Софийската стокова борса Васил Симов.

* В България има много повече зърно отколкото държавата планира да изкупи

* Хубавото е, че в този труден момент няма недостиг на жито

* На борсата ще стане ясно каква е пазарната цена на пшеницата

* В САЩ цената достигна $520 на тон, в Германия и Франця е около $470

- Г-н Симов, как се отразява войната в Украйна на цените на борсата? 

- При хлебната пшеница имаме рязко повишаване веднага след началото на военните действия в края на февруари. В момента цените са доста по-нагоре за сезона, в който се намираме.

По принцип винаги февруари, март и април пшеницата е най-скъпа по света и без да има военни дейстия. В тези месеци са се натрупали най-много складови разходи и в очакване на новата реколта са се задържали количества при търговците, които през месеците февруари, март и април гледат да се продадат. 

Но сега цената порасна доста не само заради сезона, а и заради военните действия.

- Каква е цената на пшеницата?

- При хлебната пшеница най-големите борсови пазари на Атлантическото крайбрежие са САЩ, Франция и Германия. Там се отбелязват възможно най-високите цени. В Щатите цената достигна 520 долара на тон, докато в Германия и Франця е около $470 на тон.

Става въпрос за значително повишение в сравнение с година по-рано, когато цените бяха около $300 на тон. Има повече от 50-60% ръст. Това рязко повишаване се наблюдава в края на февруари. В последните един-два дни има известно затишие, дори леко се връщат надолу цените и в Щатите, и във Франция. Но не може да се каже, че тенденцията е обърната и че ще започне поевтиняване на зърното.

По същия начин стоят нещата и при нас в Черноморския басейн, където Украйна практически спря да дава котировки поради военните действия на нейна територия. Но пък цената в Русия вече доближава тази на Атлантическото крайбрежие в Западна Европа – около $440-$460 за тон. Само година по-рано беше около $270.

Подобна е ситуацията и при царевицата. Най-големият производител в света е САЩ. Там цената рязко се вдигна - от $290 на $370-380 на тон на борсите.

Във Франция е малко по-ниска – около $350 на тон. Всичко това е вследствие на войната и на страховете, че ще има притеснения по отношение на количества, които да могат да се търгуват и да се ползват. При слънчогледа най-големият производител в света като количество е Украйна. Русия също е голям производител на слънчоглед, но е доста по-слаб като количество в стравнение с Украйна.

Цената на слънчогледа е била винаги някъде около $740 на тон (толкова беше и преди година). Сега вече тя отиде на $840 на тон. Като процент не е много повишението – около 12-13%, но въпреки това тенденцията е нагоре.

По-страшното е друго – ако се компрометират посевите от слънчоглед, то новата реколта, която чакаме да се прибере септември-октомври, вероятно ще бъде доста по-слаба поради това, че в Украйна няма да може да се засее и отгледа тази култура.

- Държавата обяви намерение да изкупи част от тези реколти от пшеница, царевица и слънчоглед и това да стане през ССБ.

- Най-нормално е да бъде чрез търг на борсата, а не по административен път, тъй като тогава корупционният риск е много силен. Ние сме в готовност, даже водим разговори с държавни ведомства по отношение на това как и кога да се стартира и да се проведе търгът.

Всичко е в ръцете на държавата, която ще излезе на пазара като купувач. Но все още това не се е случило, тъй като нямаме при нас внесени оферти от тях за покупка на пшеница, царевица, може би и слънчоглед. Очакваме това да стане може би следващите дни или другата седмица.

Иначе предлагане има. Тези заявки, които премиерът публично декларира - че държавата ще изкупи зърно, явно са събудили интереса на зърнопроизводители и зърнотърговци. Те звънят непрекъснато на Борсата и на тях казвам – тук сме, работим като борса, но до момента купувачът не е излязъл при нас със съответната оферта за покупка на зърнени култури.

Няма никакъв проблем да се извършат тези търгове. Дали ще стане в един ден, една седмица или месец - това си е перманентен процес при нас. Когато държавата се организира и със своите държавни ведомства излезе като купувач, всички вие ще бъдете свидетели как се провежда търгът и на какви цени са сключени сделките. 

Някои търговци може би очакват, че на много висока цена ще реализират своята продукция. Но трябва да се има предвид, че в България има много повече зърно, отколкото държавата ще изкупи. Аз чух, че се говори за купуване на количество от около един милион тона. При условие, че България има 2,8- 3 млн. тона пшеница, то държавата ще изкупи една част от тази зърнена реколта, която е на склад. За останалите количества ще трябва да търсят други начини за реализация – чрез износ, чрез влагане в производство на брашно, на фуражи и т.н.

- На Софийската скокова борса в момента как върви търговията със зърно?

- В момента има затишие. Може би е продиктувано от това, че се изчаква държавата (купувачът) да излезе с начална цена „купува“. Тази начална цена вероятно ще расте нагоре.

Само предполагам, че това вероятно ще са цени доста по-високи от миналогодишните – някъде от нива над 450-500 лева на тон.

 Виждам намерението на търговците и на зърнопроизводителите да продават на значително по-високи нива пшеницата. Това е нормално – продавачът гледа да продаде скъпо, купувачът гледа да купи евтино. Затова е хубава институция Борсата, защото тя ще сблъска тези две тенденции. И ще се види къде е равновесната пазарна цена. 

Хубавото в случая е, че в България в този труден момент нямаме недостиг на зърно. Спрямо света и региона сме в добра позиция. Ние имаме достатъчно зърно от старата реколта, което да се продаде - дали чрез търг на държавата, дали чрез износ, дали чрез влагане в производство.

Само след няколко месеца идва новата реколта. По предварителни данни от зърнопроизводителите се очаква тя да е доста добра.

 - Как стоят нещата със слънчогледа?

- При слънчогледа е малко по-различна картинката. Имаме достатъчно предлагане и на слънчоглед, и на олио в България. Количествата прибрана реколта от слънчоглед са достатъчни не само за населението за година-две, даже три напред, а дори и за износ.

Проблемът възниква, ако се замислим какво става с новата реколта. Ако през септември-октомви, когато ще се жъне новият слънчоглед, не се знае каква ще е реколтата, тогава може да бъдем притиснати от обстоятелството, че няма да можем да внасяме спокойно от Украйна. Украйна е най-големият производител, който изнася 80% от своя слънчоглед. 

- В такъв случай не е ли рано отсега олиото да поскъпва у нас на 6 лева за бутилка?

- Миналата година по това време цената на маслодайния слънчоглед е била някъде около $700 на тон. При последните котировки, които сега следим най-вече във Франция, цената отиде $840 на тон. Има повишение на слънчогледа в световен мащаб и на това реагира най-бързо борсата в Ротердам, която е специализирана в търговия на слънчогледово олио. Там котировките от $1400 се повишиха на $1700 на тон за слънчогледовото олио.  

Гледайки тези котировки на цената на слънчогледа по свевтовните борси и на цената на олиото на борсата в Ротердам, че върви нагоре, много български търговци започнаха да вдигат цената на олиото. Това не е много обосновано, защото олио има. Пазарът е наводнен с олио и няма основание цената да расте много нагоре. Виждам цена от около 3,40-3,70 за литър олио на едро. Това са може би нормалните цени – може леко да поскъпне, но не и да поскъпне двойно.

Това, че има  предлагане на 6-7 лева за литър, е опит на някой продавач да продаде по-скъпо, който няма как да мине. Ако има дефицит на олио – разбирам. Но в момента няма дефицит и всички магазини и складове имат достатъчни количества.

Търговци, особено в по-малки магазини, „опипват“ пазара с по-високи цени. Някой, който много е закъсал, може да купи една бутилка, но само след няколко дни пазарът отново ще си дойде на място. Цената ще се понижи. Старата максима е, че когато предлагането е голямо, цените са ниски. А в момента иамаме голямо предлгане на олио.

- Наблюдаваме обаче нелогични действия на потребтелите. Някои си пълнят количките с бутилки олио.

- Това е неправилна тактика от страна на купувачите. Ако има основание - няма суровина, няма производство, това би било разбираемо. Но точно в този момент, когато има и слънчоглед в България, има и за износ, предприятията произвеждат редовно олио и няма дефицит, е излишно хората да се презапасяват и то на високи цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай