Държавата не може насила да изкупи зърното. Коментар на Абровски

Видях сделки със слънчоглед за 2 лева на кг, не знам къде г-жа Нинова е видяла себестойност от 2 лв. за литър олио, казва шефът на земеделската комисия в парламента

Държавата не може насила да изкупи зърното. Коментар на Абровски | StandartNews.com

Заради решението на държавата да изкупи 1,1 милиона тона зърно, за да гарантира продоволствието на държавата, в земеделската комисия в парламента в сряда бе извикан на изслуоване земеделският министър Иван Иванов. Заседанието обаче бе засекретено по искане на Иванов. Имат ли основание за притеснения зърнопроизводителите и има ли спекула с олиото, коментира пред "Стандарт" Пламен Абровски, депутат от ИТН и председател на комисията по земеделие в парламента.

* В момента единствените, които страдат, са животновъдите и за тях трябва да се направи нещо

* Пазарът има нужда от спокойствие, за да работи добре

* Не трябва да всяваме паника и хаос на пазара, защото те създават сътресение

* Това, което прави правителството, е похвално, защото най-важна е грижата за хората. 

* Видях сделки със слънчоглед за 2 лева на кг, не знам къде г-жа Нинова е видяла себестойност от 2 лв. за литър олио

- Господин Абровски, имат ли основания за притеснения земеделските производители относно интервенцията на държавата на пазара на зърно?

- Аз не бих го нарекъл интервенция. Държавата желае да закупи зърно, за да осигури продоволствената сигурност на населението.

Щеше да има интервенция и нарушение на всички пазарни стандарти, ако имаше извънредно положение, обявено с решение на Народното събрание. Тъй като такова няма обявено, следователно държавата не може по никакъв начин да престъпи стандартните търговски практики, които съществуват в настоящия момент.

- Някои фермери се притесняват, че цените на Софийската стокова борса /ССБ/, където е обявено, че ще се извършват сделките, са доста по-ниски от тези на световните борси.

 - Аз не мога да коментирам това, което говорихме на закритото заседание на земеделската комисия в парламента с министъра на земеделието Иван Иванов. Но това, което ми споделиха различни земеделски производители, е, че на среща и в МС, и в Министерството на земеделието /МЗм/, е обяснено, че държавата ще купува на цени на ССБ.

Проблемът идва от това, че цените на ССБ са доста по-ниски отколкото са цените на MATIF. Има разлика и оттам идват притесненията на земеделските производители как точно ще се приложи пазарният принцип.

Ще дам пример - вчера /б.ред. 9 март/ видях фактура за сключени сделки на територията на България за пшеница за 600 лева за тон. Притеснението на земеделските производители, с които аз съм говорил, е да не би държавата, както Вие се изразихте, да интервенира. Но държавата няма право да интервенира - т.е. да прави нещо насила, срещу интереса на земеделските производители, освен ако няма с решение на НС обявено извънредно положение. А такова няма.

Следователно всичко, което ще прави държавата, ще бъде на доброволен принцип. Дали ще се случи или не - тепърва ще видим. Имаме уверение на изпълнителната власт, че това ще се случи. 

След решението за житото: Зърнарите треперят, млекарите се молят

- Мислите ли, че ще има интерес от страна на зърнопроизводителите към сделки с държавата?Защото цените ще зависят и от това дали има голямо предлагане.

 - Един от най-гладко и добре функциониращите пазари в България е този на зърно. С годините на него останаха само професионалисти. Той е малко по-особен - не е просто да вземеш зърното от производителя, а има няколко етапа. Първо трябва да окачествиш зърното, трябва да имаш транспорт, складова база, отново да го окачествиш след определен период от време, за да се увериш, че се съхранява правилно. И едва след това да го товариш на кораби, за да го изнасяш. Не всички земеделски производители имат складове за съхранение. По-голямата част от зърното е изкупена и прибрана от търговците още миналата година, за да са сигурни, че то ще бъде съхранявано правилно.

Има много фактори по веригата, които трябва да се спазват и това се прави в България. Така че когато министерството на земеделието, министърът на финансите и министър-председателят са подготвяли т.нар. схема за изкупуване на зърното, надявам се, че са отчели всички тези особености. 

Не трябва да всяваме паника и хаос на пазара. Защото когато се всява хаос, е нормално това да породи сътресение на пазара. Не бих го нарекъл спекула. Когато има такова сътресение, започва покачване на цените. Това води до покачване на фуража. Което пък се отразява пагубно на българското животновъдство. И затова аз апелирам към всички по веригата - и към изпълнителната власт, и към производители, и към търговци - да бъдат много внимателни, защото зърното си има цена, тя в момента наистина е доста добра, никой няма да бъде на загуба. Единствените, които ще бъдат на загуба от покачването на тази суровина, са българските животновъди. А това по веригата ще се отрази на цената на млякото, на млечните продукти.

Всичко е една голяма хранителна верига. Ако някъде се намесим неправилно, рискът е много голям. 

Съжалявам, че не мога да коментирам самата схема на изкупуване, защото бе обсъждана на закрито заседание. Ще си позволя да кажа само, че тя не се различава много от това, което съм чул от земеделските производители. Но трябва да отбележим, че това, което прави правителството, е похвално, защото най-важна е грижата за хората. Можеше да бъде по-бързо и по-ефективно, но предвид обстоятелствата, нещата вече са задействани. 

- Това, което се случва с олиото какво е според Вас - изкуствено и злонамерено създаване на паника, спекула или нормална пазарна ситуация?

- Аз не знам откъде госпожа Нинова е видяла себестойност от 2 лева на литър олио. Защото вчера /б. ред. сряда/ видях сделки със слънчоглед за 2 лева на кг, което означава 2000 лв. на тон. Това е изключително висока цена. Говоря за вътрешния пазар, който продължава да работи.

Имаме увеличени цени на енергоизточниците, имаме увеличение на цената - нормално е да имаме увеличение на себестойността на продукцията. Нормално е да имаме и някаква нормална печалба - все пак трябва да спазваме чисто пазарните принципи. Така че пак казвам - г-жа Нинова каза цена от 2 лева, не знам към коя дата е релевантна, но при всички положения трябва да отчитаме и факта, че олиото е борсова стока. И когато имаш повишение на стоковата борса, нормално е и цената да се увеличава.

Ако има прекалено неправомерно увеличение на цената, това наистина не е редно. Но нещата не можем да ги разглеждаме едностранно. Защото ако някой бъде задължен да работи под себестойност, той ще фалира. Тогава ще започнем да внасяме. Затова отново казвам - за да функционира добре пазарът, има нужда от спокойствие.

В България към днешна дата не би трябвало да продължава тази паника, всичко би трябвало да започне да се успокоява - и за олиото, и за зърното. Всичко вече е ясно. 

- На заседанието на земеделската комисия чухме гореща молба от млекопроизводителите и от картофопроизводителите държавата да изкупи и тяхната продукция. Смятате ли, че е възможно това да се случи?

- Това вече е интервенция - нещо, което се прави с цел да се помогне на производителите. Това е в правомощията на изпълнителната власт. В момента единствените, които страдат много, са българските животновъди и за тях трябва да се направи нещо.           

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай