Изкупуването на житото засекретено /ДОПЪЛНЕНА/

Земеделската комисия обсъжда казуса при затворени врати

Изкупуването на житото засекретено /ДОПЪЛНЕНА/ | StandartNews.com

Заседанието на парламентранта земеделска комисия, която обсъжда условията за изкупуване и съхранение на зърно за държавния резерв, беше засекретено.

Това стана по искане на земеделския министър Иван Иванов. Той бе извикан на изслушване от депутатите относно гарантирането на продоволствената сигурност на Република България.

По-рано днес на заседанието на Министерски съвет станана ясно, че държавата планира да изкупи 1,1 млн. тона пшеница.

Асен Василев с ключов коментар за пшеницата

"Към настоящия момент няма заплаха за продоволствена криза за стоки от първа необходимост", каза министър Иванов. Той е провел срещи с производители и с търговските вериги, които са уверили, че имат доставки.

"България не е застрашена в средносрочен план. Но какво ще се случи след 2-3 месеца, след като Русия и Украйна са основни производители на храни и торове", каза още министърът, с което обоснова намерението на държавата да интервенира на пазара на зърно. По думите му, единствената стока, с която в момента има умишлен недостиг, е олиото. Но вицепремиерът Корнелия Нинова вече е обявила, че тръгват масови проверки за спекула.

Нарочно криели олиото. Защо? Обяснява министър Иванов

Иван Иванов съобщи, че Министерският съвет е решил да се извадят 1,2 млрд. лева от бюджета на МЗм за изкупуване на зърнени продукти, с които да се осигури продоволствената сигурност на страната за 13 месеца. Тези количества са дискутирани с търговците. Интервенцията ще стане през следващите дни на пазарен принцип през Софийската стокова борса. Преди това трябва постановлението да бъде публикувано в Държавен вестник. 

На заседанието на земеделската комисия в парламента присъстваха представители на различни браншови съюзи - на зърнопроизводителите, на млекопреработвателите, на животновъдите, на мелничарите и др. Преди да напуснат заседанието след решението то да бъде засекретено, те поставиха своите въпроси и искания относно изкупуването на зърното.

Николай Момчилов от Националния съюз на земеделските кооперации попита как ще се застрахова стоката и как ще бъде транспортирано изкупеното зърно към складовете на държавата.

Савина Влахова от Съюза на мелничарите поиска нисколихвени кредити от ББР за предприятията, за да могат те да се запасят с брашно. 

Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите посочи, че при царевицата има скок от 20% и за много от производителите не е възможно да си купят фураж. И попита предвижда ли се забрана за износ на царевица.  "Царевица има. Количествата, които ще бъдат изкупени от държавата, ще бъдат продадени на производителите на преференциални цени", увери министър Иванов. 

Димитър Михайлов от Асоциацията на свиневъдите попита как ще се гарантира качеството на изкупуваното зърно. Министър Иванов отговори, че експерти от МЗм, БАБХ и други контролни органи ще проверяват проби от всяка партида за изкупуване.

Преди това въпроси към министъра задаваха и депутатите. Татяна Султанова от ПП попита дали ще има изменение в схемите "Училищен плод".  Министър Иванов отговори, че не са предвидени изменения в наредбата. И уточни, че има лоши практики по схемата, които са в прокуратурата и скоро се очакват обвинения. 

Десислава Танева от ГЕРБ-СДС попита готови ли са ставките за обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци и кога ще бъдат оповестени. "Утре сутринта ще подпиша заповедта", увери министърът. 

Обещават евтини торове на земеделците. Как ще стане?

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай