Понеделник,

Асен Василев с ключов коментар за пшеницата

От: Агенция Стандарт -
962
Асен Василев с ключов коментар за пшеницата
A
A
A

Ако говорим за пшеница, в България има около 3 млн. тона пшеница, а около 300 хиляди тона от тях в резерва. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

"Правителството взе решение да се закупи 1 млн. и 100 хиляди тона – проблеми със складовите бази няма, има за 14 млн. пшеница. Новата реколта, която е в размерите на 7-8 млн. тона, спокойно може да бъде прибрана", посочи той.

"Парите са отпуснати към Министерството на земеделието, те могат да пристъпят за закупуване на пшеница, която не е само за хляб, но и целите за фуражи. Има отпуснати средства за слънчоглед и за царевица, така че да се подсигури не само хлебните продукти, но и да се подсигурят фуражите за животновъдството. Общата отпусната сума е 1 млрд. и 100 млн. лева", коментира още Василев.

По думите му, производствата за зърна са субсидирани и от гражданите на България, и с европейски средства, предаде "Дарик".

Министърът на земеделието Иван Иванов подчерта, че средствата ще бъдат разпределени през Софийската стокова борса на пазарен принцип, както се купува и продава зърно и такъв тип стоки. Ще се пуснат и съответните параметри, чрез които производители и търговци ще могат да изкупуват.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички