Обещават на земеделците по-евтини торове. Как ще стане?

Финансовият министър предложил да се субсидират газ и ток в един от заводите-производители

Обещават на земеделците по-евтини торове. Как ще стане? | StandartNews.com

Държавата ще субсидира производството на торове, за да направи цената им по-достъпна за земеделските производители. Това стана ясно от думите на земеделския министър Иван Иванов по време на изслушването му от комисията по земеделие в парламента. 

Иванов отговори на въпрос от председателя на комисията Пламен Абровски /ИТН/, който посочи, че цената на торовете се увеличава с бързи темпове - през февруари е била 1230 лева за тон, а на 9 март вече е 1533 лв.

Една от причините за главоломните цени са високите цени на енергоизточниците - ток и газ. Друга причина е войната в Украйна и наложените санкции на Русия, която е сред най-големите производители на торове. 

"Вярно ли е, че държавата смята да въведе регулации на цените на торовете", попита Абровски.

Министър Иванов отрече, че се обмисля подобна идея.

"Ще се направи интервенция в производството на торове. Ще бъдат субсидирани енергийните източници в един от заводите, които произвеждат торове у нас. Това е по идея на министерството на финансите и ще се осъществи чрез министерството на енергетиката. Не е обвързано с разходи на МЗм", обясни министър Иванов. Но увери, че така цената на торовете за земеделските производители ще бъде намалена. Очаква се това да стане от есента на 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай