Сряда,

Обещават на земеделците по-евтини торове. Как ще стане?

От: Даниела Денева -
1848
Обещават на земеделците по-евтини торове. Как ще стане?
A
A
A

Държавата ще субсидира производството на торове, за да направи цената им по-достъпна за земеделските производители. Това стана ясно от думите на земеделския министър Иван Иванов по време на изслушването му от комисията по земеделие в парламента. 

Иванов отговори на въпрос от председателя на комисията Пламен Абровски /ИТН/, който посочи, че цената на торовете се увеличава с бързи темпове - през февруари е била 1230 лева за тон, а на 9 март вече е 1533 лв.

Една от причините за главоломните цени са високите цени на енергоизточниците - ток и газ. Друга причина е войната в Украйна и наложените санкции на Русия, която е сред най-големите производители на торове. 

"Вярно ли е, че държавата смята да въведе регулации на цените на торовете", попита Абровски.

Министър Иванов отрече, че се обмисля подобна идея.

"Ще се направи интервенция в производството на торове. Ще бъдат субсидирани енергийните източници в един от заводите, които произвеждат торове у нас. Това е по идея на министерството на финансите и ще се осъществи чрез министерството на енергетиката. Не е обвързано с разходи на МЗм", обясни министър Иванов. Но увери, че така цената на торовете за земеделските производители ще бъде намалена. Очаква се това да стане от есента на 2022 г.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички