Нарочно криели олиото. Защо? Обяснява министър Иванов

В пристанищата на Турция продавачите искат рекордните $2000-2015 за тон

Нарочно криели олиото. Защо? Обяснява министър Иванов | StandartNews.com

От два дни има спекулация с олиото - изчезването му от магазините и рязко покачване на цената. 1,5 млн. тона слънчоглед у нас се държи в складовете и не се продава на производителите на олио. Целта е да се изнесе.

Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на изслушване от земеделската комисия в парламента. 

По-рано вицепремиерът Корнелия Нинова обяви, че цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула. И обяви, че започват масови проверки по складовете. 

Нинова каза истината за олиото 

Олиото е единственият продукт, за който има умишлен недостиг, каза Иван Иванов. И уточни, че се правят опити за износ на олиото и слънчогледа, тъй като цената им е по-висока навън. 

Наскоро турското правителство забрани износа на маслодайни семена и слънчогледово масло и нулира вносните мита за всички маслодайни семена. Според търговски източници, цените "Продава" на слънчогледово олио в пристанищата на Турция са се повишили до рекордните $2000-2015 за тон, пише sinor.bg.

Цените на слънчогледовото масло в Аржентина, която е четвъртият по значимост производител на олио в света, по данни на Borsa De Comercio De Rosario са достигнали рекордни $1950/т. FOB UpRiver за товарене през втората половина на март и април. За сравнение – на 8 март миналата година суровото слънчогледово олио се предлагаше за износ от Аржентина по около $1400/т. FOB, а на 8 март 2020 г. – по $720/т. FOB.

Според изявление на Европейската асоциация на производителите на растителни масла (FEDIOL), публикувано на 4 март 2022, слънчогледовото олио в европейските магазини може да свърши още през следващия месец. 

Нахлуването на руските войски затвори украинските пристанища, блокирайки износа на олио. Обикновено ЕС купува от Украйна около 200 хил. тона олио месечно, което представлява между 35% и 45% от нуждите на общността, а на отделни места запасите ще стигнат едва за 4-6 седмици. От асоциацията отбелязват, че такива големи количества е невъзможно да бъдат доставени от другаде в кратък срок.

Индия спря покупките на олио от Черноморския регион заради блокирани доставки. Оттам очакват след това да се стигне до недостиг на бутилирано слънчогледово олио предвид липсата на алтернативни доставчици. „Членовете на FEDIOL вече реагират и правят всичко възможно, за да смекчат тези неблагоприятни последици за сектора на храните. Те вече пренасочват ограничени количества слънчогледово олио, предназначено за производството на биодизел, отново към продоволствения пазар”, пише в съобщението на браншовата организация.

Украйна е най-големият производител на слънчоглед в света и най-големият износител на слънчогледово олио. Ако сеитбата на предвидените площи там се провали в следващите 20-30 дни, това ще доведе до дефицит на пазара. Тогава обаче българските земеделски производители може да се възползват и при добра реколта от слънчоглед да заемат тази ниша на пазара, коментира Борислав Петков, земеделски производител и бивш председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, в ефира на Bloomberg TV..  

„При всички положения земеделските производители от България ще увеличат площите със слънчоглед през тази година, тъй като на места има и доста пропаднали площи със засята рапица”, прогнозира Петков.

Той обърна внимание, че в момента подготовката на земеделските земи в Украйна сериозно изостава. Президентът Володимир Зеленски е издал указ, с който е освободил земеделските производители от мобилизация, за да могат те да се съсредоточат върху посевите и възможността да засеят. Но доколко това е възможно под ракетен обстрел, тепърва ще видим. Петков, който се е върнал от Киев преди дни, посочи, че пшеницата от Украйна няма откъде да бъде изнесена в момента, защото пристанищата са под обстрел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай