След обгазяването в Димитровград: Какви мерки се вземат за Марица 3

"Марици"- те в Гълъбово  ще работят, докато все още не са икономически твърде болезнени, каза Борислав Сандов

След обгазяването в Димитровград: Какви мерки се вземат за Марица 3 | StandartNews.com

Може да се стигне до затваряне на някои мощности от ТЕЦ "Марица 3". България има наказателна процедура в последна фаза, има дело в Европейския съд в Люксембург, което със сигурност ще бъде негативно, тъй като страната ни не покрива нивата на серен диоксид в този регион.  Това коментира пред  БНТ Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите след поредния случай на обгазяване със серен диоксид в Димитровград.

По думите му ТЕЦ "Марица 3" има много малък дял в енергийната система и затварянето на мощности това няма да доведе до "нищо драматично".

Министърът на околната среда е категоричен, че в прехода към зелена енергия няма да има масови съкращения на работници в региона на големите централи.

В тези комплекси ще бъдат запазени работните места, цялата социално икономическа база, но те ще работят според нуждите, а не постоянно, тогава, когато България има повече нужда от ел. енергия, основно през зимния период. Дотогава те ще работят на по-нисък капацитет, каза министърът.

ТЕЦ-ът в Димитровград заработи през май м.г. след продължителен престой в студения резерв. От четвъртък, когато в 3 поредни часа бе регистриран серен диоксид два пъти над нормата, има предписание централата да намали мощностите.

От думите на министъра стана ясно, че   "Марици"- те в Гълъбово  ще работят, докато все още не са икономически твърде болезнени и докато България няма друг начин за осигуряване на енергийната си независимост, за да бъде независима от внос на енергийни суровини от чужбина. Говори се за срок на затваряне, но той е най-далечният в ЕС , някъде през  2038 година, допълни Сандов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай