Скок в продажбите на електромобили у нас, проблемите остават

Пазарът на нови автомобили в България е значително по-нисък от средните нива в ЕС

Скок в продажбите на електромобили у нас, проблемите остават | StandartNews.com

Ръстът в продажбите на електрически коли у нас е много обещаващ, но не и достатъчно голям. Причините за това се крият в забавянето на доставките на автомобили, обяви пред Евронюз България председателят на Асоциацията на автомобилните производители в България Александър Костадинов.

Според него пазарът на нови автомобили в България е значително по-нисък от средните нива в ЕС, така че ръстът е впечатляващ като процент, но не като абсолютна бройка.

В България има един феномен, най-скъпите марки продават най-скъпите си автомобили много. Но видимо или невидимо, стандартът в България се подобрява и достъпът до нови автомобили също. Те предлагат много повече от употребяваните. Новият автомобил има огромен принос и към въздуха, да бъде той по-чист, отбеляза Костадинов.

Българинът, въпреки че е определян като консервативен, е доста отворен потребител, отчита Александър Костадинов. Според него електрическите автомобили са бъдещето, а България вече прониква на картата на електромобилите в ЕС.

С течение на времето все повече производители изкарват електрически автомобили. Най-евтините електромобили започват от 40 хиляди и могат да стигнат и до над 300 хиляди. Зареждането е функция не само на батерията на автомобила, но и на зарядната станция. Обикновено частните лица зареждат вкъщи, на нощна тарифа, която е по-евтина и не бързат да зареждат бързо. Другият подход е, ако Ви трябва зареждане през деня, да използвате публични зарядни станции, те обикновено са бързо зареждащи и няма проблем, каза председателят на Асоциацията на автомобилните производители в България.

Има изпреварващо развитие по отношение на зарядната инфраструктура в България. Има над 1000 зарядни станции у нас вече, посочи още експертът.

Има много електромобили, които ще стигнат от София до морето, без да трябва да се зарежда батерията, а иначе по магистралите ни има зарядни станции за автомобилите с по-малки батерии. Някои от марките производители на електрически автомобили все още нямат представителства в страната, но предполагам, че тази или следващата година и това ще се промени, допуска Костадинов.

Делът на електрическите автомобили у нас е 5%. Средният процент за Европа е 20%.  За съжаление не получаваме много облекчения да караме такива автомобили у нас, каза още Александър Костадинов. Ние сме единствената страна в ЕС, която няма политика за насърчаване на покупка на електромобили. Ние водим разговори със законотворците за такива стъпки, защото България все още е страната с най-стар и замърсяващ автопарк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай