Скочиха покупките и продажбите на злато

Скочиха покупките и продажбите на злато | StandartNews.com

След Brexit

Българите инвестират парите си в благородния метал

Увеличиха се и покупките и продажбите на злато след проведения референдум във Великобритания за излизане от ЕС (Brexit). Това заяви за "Стандарт" Димо Стефанов, финансов анализатор на "Тавекс".

"Има хора, които мислят, че златото ще поскъпне още повече и купуват още от началото на годината. Но има и много други, които отдавна не са виждали цената толкова висока и в момента виждат възможност да реализират някакви печалби", допълни той.

"Особено с Brexit и скока на цената на златото със 7-8%, наблюдаваме и увеличаване на продажбите от страна на клиентите. Обикновено дребните инвеститори и тези, които прекупуват скрап, когато се вдигне рязко цената, продават повече, отколкото купуват. През юни сме купили с около 10% повече злато в сравнение с предния месец, и то най-вече заради това, което се случва с Великобритания. В последната седмица на юни имаше по-голям ръст на нашите покупки на злато", обясни Димо Стефанов. Според него повечето българи вече са достатъчно финансово грамотни и когато искат да вложат парите си, купуват инвестиционно злато. При него надбавките са много по-ниски, отколкото ако се купуват златни бижута.

"Откакто сме започнали работа на българския пазар, виждаме, че хората все повече купуват инвестиционно злато", каза Димо Стефанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай