Сключени са договори за 3,1 млрд. от ЕС

Сключени са договори за 3,1 млрд. от ЕС | StandartNews.com

Вече са сключени договори за 3,1 млрд. лв. от евросредствата от новия програмен период 2014-2020 г. Това става ясно при справка в новата версия на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020).

Системата вече отчита информацията за подадените проекти и усвоените средства в реално време, вместо два пъти в месеца, както бе досега. До момента по оперативните инвестиционните програми са подадени 6 426 проекта на обща стойност близо 7,9 млрд. лв. Като 1019 от тях са одобрени, 646 са включени в резервния лист, а два са отхвърлени. Сключените договори са 896.

Правителството е получило от Брюксел 750 млн. лв. като авансови плащания по програмите. До момента на бенефициенти реално са изплатени 210 млн. лв. Справките на сайта обаче не включват Програмата за развитие на селските райони. Но скоро се очаква и данните от нея да бъдат включени в ИСУН, стана ясно на обучителна среща за работата на системата. От май 2015 г. чрез системата ИСУН 2020 е възможно и кандидатстване за финансиране по изцяло електронен път. Към електронното кандидатстване има сериозен интерес, като до момента по електронен път са подадени близо 6500 проектни предложения на обща стойност 7,8 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай