Скандал в Брюксел. Вбесихме сериозно Урсула!

Проблемът става мащабен

Скандал в Брюксел. Вбесихме сериозно Урсула! | StandartNews.com

ЕС отложи гласуването на забраната на двигатели с вътрешно горене, предаде агенция "Ройтерс". Ключовото гласуване претърпя провал, след като Германия изрази възражения и предупреди, че не е ясно как зелената мярка ще се отрази на автомобилната индустрия.

Шведското председателство на Съвета реши да отложи официалното подписване на новите стандарти за емисии на CO2 за автомобили и микробуси, първоначално планирано за 7 март, „за по-късно заседание на Съвета“, предаде "Политико".

Решаващи за отлагането на законодателството са били възраженията от Германия. Полша също е гласувала против насрочването на последното гласуване, а България се е въздържала, съобщиха източници след заседанието, цитирани от Ройтерс.

Опитът да се блокира или промени политика на ЕС толкова късно в законодателния процес е необичаен, посочва още изданието.

Официалното одобрение от Съвета на новите стандарти, което на практика ще сложи край на продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., трябваше да бъде само формалност, след като страните от ЕС отмениха сделката през ноември.

Италия също заплаши да се противопостави на реформите. Заедно с Полша и България, които също не са съгласни с плановете, страните могат да блокират новото законодателство, пише изданието.

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен е планирала да посети резиденцията на германското правителство в двореца Мезеберг в неделя, за да обсъдят "икономически въпроси", разкрива служител на германското правителство, информиран за дискусиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай