Скакалци нападнаха нивите

Скакалци нападнаха нивите | StandartNews.com

Скакалци нападат реколтата в родопските села в Осиково, Давидково, Загражден, Вълчан дол, Малево и др., съобщиха от кметствата в различни общини на областта.

Увеличената популация на скакалци в региона през това лято е очаквана, тъй като съвпада с 4-годишна цикличност и прогнозирано масово намножаване (каламитет) на тези насекоми, уточниха от отдел "Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните. Експерти на дирекцията консултираха фермери и кметове от региона как да се обработят засегнатите площи. Популацията включва както марокански, така и обичайни за региона горски скакалци. Нашествие от скакалци напада нивите с ягоди, картофи и боб в с. Осиково, обясни кметът Велин Палигоров. Заради скачащата напаст добивите от ягоди са наполовина по-малко. Възрастни 90-годишни жители на Осиково не помнят подобно чудо, коментира Палигоров. След преминаването им през нива с картофи листата остават надупчени като дантела, твърдят местни жители.

В периода с най-голям пик на популацията от засегнатите растения оставаше само стъбло, обясни кметът на Давидково Севда Чолакова. Според нея разпространението на скачащата напаст в Давидково вече се ограничава, след като е предприето масово пръскане с препарати в ниви и ливади. Пораженията от скакалците в картофените ниви са по-големи, отколкото щетите от колорадски бръмбари според кмета на с. Загражден Венцислав Шишков. Според експерти по превенция на насажденията увеличението на скакалците е свързано и с нарастващите площи необработвани земеделски земи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай