Синдикалист се надява да е грешка замразяването на минималната заплата

Държавата да тръгне от началото на веригата, за да може да контролира поскъпването, препоръчва Ваня Григорова

Синдикалист се надява да е грешка замразяването на минималната заплата | StandartNews.com

Въпрос на контрол е колко ще повишат цените, това заяви по bTV икономическият съветник на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова. Тя каза също, че и двете противопоставящи се страни в управляващата коалиция – БСП и ДБ – предлагат мерки, свързани с намаляването на ДДС.

Григорова подчерта, че те ще проработят, ако се предлагат в комплект с други такива и обясни ситуацията с цените на олиото.

По информация от търговците, поскъпването на мазнината идва от производителите на слънчоглед, които са затворили складовете, за да чакат по-добри за тях цена. Въпросът е държавата да тръгне от началото на веригата, за да може да контролира поскъпването, обясни експертът.

Ваня Григорова каза също, че е изненадана от тенденцията за замразяване на минималната работна заплата, след като беше увеличена. „Това е изненада и се надявам да е грешка”, коментира тя, като добави, че второ увеличение в рамките на годината е идея, която се възприема по принцип от управляващите.

Мнението на синдикатите е, че минималната заплата трябва да е най-малко 840 лева, но би било да стигне до 1000 лева.  „Инфлацията вдига цените и фирмите реализират големи печалби. Не можеш да източваш парите от населението и да не плащаш повече”, заяви Григорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай