Симеон Дянков предложи нова пица! Смразяващо искане

Даде съвети как да се овладее инфлацията

Симеон Дянков предложи нова пица! Смразяващо искане | StandartNews.com

Отново сме в режим, подобен на този от миналата година – трудно ще се създаде коалиция. Разликите са значителни, а и тези, които доскоро бяха на власт, сега искат да са в опозиция, за да покажат, че и другите партии не могат да управляват. Няма достатъчно други десни партии, които да са готови да работят с ГЕРБ.

Единствената възможна, но все по-малко вероятна коалиция, е около тях. Mоже да се присъединят ДБ и ДПС, които също имат десни политики. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според него ДБ и ГЕРБ са десни партии, но едва ли те ще намерят общ език сега. „Дясно правителство може да има след евентуални следващи избори. Дано, освен външнополитически, има и финансови и икономически разговори", посочи той.

Според него първата крачка по пътя към разрешаване на финансовите проблеми е приемането на Бюджет 2023. „Една от основните грешки на тазгодишната план-сметка е да се каже, че ще има актуализация. Това никой финансов министър не бива да си го позволява в бъдеще. Сега имаме добър такъв, но трябва сериозно да се мисли за перата, които ще ограничат инфлацията. В момента тя идва главно от два сектора – енергетика и храни.

Следователно всички социални мерки трябва да са фокусирани върху тях. Следва да има анализ къде и как да се помага на домакинствата, а не на всички заедно. Така може да се намали общото перо субсидии и те да са фокусирани върху най-нуждаещите се. Така ще се намали инфлацията", препоръча експертът.

„Компенсациите не трябва да се увеличават като обхват, а да са по-фокусирани. Държавата вече трудно може да издържи това раздаване на пари. Нашият бюджет от тази гледна точка върви на все по-голям дефицит. За тази година се предвижда той да е над 4%, за 2023 – над 5. От много години не бяхме имали такъв.

С кратки парламенти се дават повече пари, те са по-популистки", подчерта Дянков.Според него оттук нататък правителството има възможност да реши дали да следва политиката на кабинета „Петков", или да съкрати списъка с нещата, които са обещавани, но не можем да си позволим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай