Силна икономика в регионите ще върне младите

Силна икономика в регионите ще върне младите | StandartNews.com

Само силна свободна икономика ще върне младите от чужбина. Това казва Симеон Дянков в специално интервю за в. "Стандарт". 

Демографската криза е проблем за България от години, но формулата, по която младите хора могат да се върнат и да станат част от българския трудов пазар, е да се ползва опита на Словакия, става ясно от думите на ексфинансист №1.  

"В последните години Словакия успява да постига положителен баланс на годишна основа - повече хора влизат в пазара на труда, отколкото излизат", казва Дянков.

Той дава примери за обратната тенденция от разработката си заедно с Андерс Аслунд „След Стената. Преходът в Източна Европа":"В нашата книга показваме как до 2000-2001 г. в Словакия има същата тенденция като в България. Много млади хора излизат, не само на Запад, но и към съседна Чехия, където им е по-лесно да работят. Но когато словашката икономика тръгва нагоре (тази година там се очаква 3,5 % ръст), вълната се обръща. И повече хора влизат в Словакия, отколкото излизат. Така че – да, възможно е".

"В допълнение към добрата данъчна система и по-добрата вече инфраструктура, на нас ни трябват още усилия, за да обърнем демографската тенденция. И тези усилия трябва да са насочени именно към регионален икономически растеж, който да създава нови работни места", споделя още вицепремиерът от кабинета "Борисов - 1". 

Цялото интервю със Симеон Дянков очаквайте в утрешния брой на в. "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай