Швеция намали основния лихвен процент до 0%

Швеция намали основния лихвен процент до 0% | StandartNews.com

Централната банка на Швеция намали основния си лихвен процент до 0%, в отчаяна битка срещу дефлацията.

Институцията понижи основната си лихвена ставка за обратно изкупуване от предишно ниво от 0,25%, изненадвайки повечето пазарни участници. Анкетираните от The Wall Street Journal анализатори прогнозираха намаляване на ставката до 0,05%.

"Шведската икономика е относително силна и икономическата активност продължава да се подобрява. Но инфлация е твърде ниска", отбеляза банката в изявление.

За последно Шведската централна банка коригира лихвата през юли в опит да стимулира ръста на потребителските цени, който остава около нулата през по-голямата част от тази година. Равнището е значително под дългосрочната цел от 2%, определена от базирания в Стокхолм регулатор.

Банката понижава ставката постоянно от края на 2011 г. насам, когато равнището бе 2%. Кризата в Европа обаче се оказа по-дълготрайна от очакванията на централните банкери, което засегна ключови сектори в страната, ограничавайки износа им за Стария континент.

Шведската икономика стои относително стабилно през тази година, като очакванията на регулатора са за разширяване от 1,9%. За 2015 г. пък прогнозите са за икономическа експанзия от около 2,7 на сто.

Същевременно обаче нарастването на кредитите за домакинствата и ръстът на цените на недвижимите имоти застрашат по-дългосрочната икономическа стабилност.

Ръстът на потребителските цени обаче продължава да е далеч под целта на централната банка. "Широкият спад на инфлацията и многократните низходящи ревизии на прогнозите предполагат, че структурният инфлационен натиск е много нисък и по-слаб, отколкото се считаше преди", отбеляза още в изявлението си регулаторът.

Непосредствено след оповестяването на решението шведската крона поевтиня рязко до 7,3574 за един долара, спадайки до най-ниското си равнище от август 2010 г. насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай