Ще гледат зеленчуци край градовете

Ще гледат зеленчуци край градовете | StandartNews.com

Малки производители срещу символична аренда могат да отглеждат земеделски продукти в градска и крайградска среда. "AgriGo4Cities - Земеделието в градска среда: модели на управление за по-добър институционален капацитет и социално включване". Това е проектът, с който Сдружението на югозападните общини ще подпомогне стопаните. С него СЮЗО се включва в транснационално сътрудничество, одобрено по първата покана на програма „Дунав 2014 -2020".

Целта е да се приложи работеща и устойчива стратегия за социално-икономическо включване на маргинализирани групи, които имат по-ниски възможности да се възползват от обучения и обществена подкрепа. СЮЗО има партньори от Словения, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Черна гора. Всички те ще работят за интеграция и включване на уязвими групи в градско и крайградско земеделие.

Продължителността на проекта е 30 месеца, а одобреният бюджет възлиза на 1 474 190 евро. Сдружението има водеща роля в ключов работен пакет по проекта. То ще реализира дейности, с които ще предостави възможност на местни малки производители да бъдат идентифицирани като надежден доставчик на земеделски продукти за местни заведения и търговски обекти. Обединени под единна „марка" на местно производство, малките градски и крайградски производители ще бъдат запознати с добрите европейски практики, от които ще се възприемат ключови дейности, за да се въведе иновативен поглед върху градското и крайградско земеделско производство у нас.

СЮЗО ще работи активно, от една страна, с институциите и малките местни производители и, от друга, с търговците и потребителите на земеделски продукти, като идеята е да разшири пазара и подобри условията за реализация на местна продукция на местния пазар.

Ще се организира и фестивал на малките местни производители за да се популяризира дейността им. Екипът на СЮЗО вече присъства на първата обучителна среща в Словения. Община Велене представи пред партньорите постигнати резултати в сферата на градска и крайградска среда. Посетени бяха развити малки земеделски площи, които онагледиха тенденцията за съвременни форми на социално включване. Дадени под символична аренда, общинските земи в градската и крайградска зона са напълно обработени и оползотворени. Така градската среда е облагородена и поддържана, а малкият производител е задоволил семейните нужди от земеделски продукти. Този подход на градско земеделие ще бъде анализиран и моделът ще бъде приложен към потребностите на целевите общини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай