Ще вдигне ли еврото цените на жилищата? Прогнозата

Исторически погледнато цените скачат при влизане в еврозоната

Ще вдигне ли еврото цените на жилищата? Прогнозата | StandartNews.com

Ще вдигне ли еврото цените на жилищата? Все още е рано да се даде точна прогноза, казва Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти.

"Никой не може да предвиди каква точно ще бъде точната реакция на пазарите при влизането на България в еврозоната. Исторически погледнато цените скачат при влизане в еврозоната, но това е така, защото доверието в пазарите като цяло се увеличава. Би трябвало икономиката да е в по-добра кондиция. А що се отнася до пазарите, би трябвало да има по-голям интерес към по-големите градове, какъвто е София, от страна на играчи, на които е необходима стабилност. В София и другите големи градове все още не сме свидетели на големи жилищни проекти. Това, може би, ще се промени", каза Ганев пред на Bloomberg TV Bulgaria.

Възможно е (без да е задължително) авансово, още преди приемането ни в еврозоната, да се увеличи търсенето и броят на сделките, прогнозира експертът.

"За първата половина на годината разрешенията за строеж, инвестиционните намерения намаляват - не в големи обеми, но 10-12% спад в София. Малко повече за Варна и Пловдив. Само в Бургас има увеличение на желанието за инвестиции. При започнатото ново строителство спадът е много по-осезаем - над 50% и за София, и за Пловдив, и за Варна. Предприемачите също считат, очевидно, периода за преходен. Това е логично, правилно и здравословно за пазара".

Поне до края на годината очакванията са, че тенденцията, която се развива в момента на имотния пазар, ще се запази, прогнозира Добромир Ганев. "Тя ще покаже, че продължава лекият спад на броя на сделките. Той се дължи на хората с по-ниски доходи, които със сигурност са излезли от пазара и изчакват следващото развитие на пазара".

"Догодина, след второто тримесечие, може да сме свидетели на нова тенденция, която да не е толкова рязка, както след Covid, но да покаже покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това ще се случи, ако политиците си свършат работата по отношение на всички закони, които трябва да бъдат приети, за да бъдем част от Шенген, от еврозоната, да привлечем достатъчно средства по Плана за въстановяване. Всичко това ще се отрази благоприятно на икономиката и вероятно на доходите и на пазара на недвижима собственост".

Доходите продължават да растат, има позитивни макроикономически фактори, които карат този пазар да не спада чак толкова драстично, колкото някои европейски и американски пазари, защото в САЩ пазарът се срина значително през последната година и половина - с 25%, обясни специалистът. "Цените също значително спаднаха. Сега се възстановяват, но анализаторите казват, че и тази година пазарът в САЩ няма да успее да се възстанови".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Слънчев ангел
преди 6 месеца

ЧЕ ТЕ ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ , И ВЪОБЩЕ ВСИЧКО ХВЪРЧАТ НАГОРЕ , ОЩЕ СЕГА , ПРЕДИ ДА СМЕ ПРИЕЛИ ЕВРОТО , И ВЛЕЗЛИ В ШЕНГЕН И ЕВРОЗОНАТА , А НЕ МИ СЕ МИСЛИ СЛЕД ТОВА ! КВАДРАТА УДАРИ 3000 ЕВРО У ВАРНА , А СЛЕД ЕВРОТО , ВЕРОЯТНО 13000 ЕВРО КВАДРАТА ! А ДОХОДИТЕ 13000 ЛВ ГОДИШНО ! ЧЕСТИТО ВИ ЕВРО , ШЕНГЕН И ЕВРОЗОНА !!!!! БЕДНИТЕ ОЩЕ ПО-БЕДНИ , БОГАТИТЕ ОЩЕ ПО-БОГАТИ ! И ЩЕ СПИТЕ В КАШОНИ ПО УЛИЦИТЕ , КАТО У ПРЕХВАЛЕНИЯ ЗАПАД !

Откажи