Шокираща прогноза за цената на златото през 2023

Saxo Bank публикува очакванията си за догодина

Шокираща прогноза за цената на златото през 2023 | StandartNews.com

 

 

 Датската Saxo Bank публикува десет  "шокиращи прогнози" за 2023 година.  Те касаят поредица от малко вероятни  и подценени събития, заради които обаче "световните пазари могат да бъдат покрити с  мощна ударна вълна", по мнението на банкерите.

Главният инвестиционен директор на  Saxo Bank  Якобсен  описа прогнозата на  банката за 2023 година по следния начин:

"Настоящата ни  прогноза оспорва всяко предложение  за връщане към предпандемичната неинфлационна динамика.  Това е невъзможно, тъй като навлязохме във  военна икономика, където всяка голяма сила в  света се опитва да укрепи националната си сигурност на всички фронтове – включително енергийната и финансова сигурност".

Според  анализаторите, войната в Украйна  "върна манталитета на военната икономика в мащаб, невиждан от 1945 г.".  

Три  от "шокиращите прогнози" са свързани с  това как Европа ще реагира на подобно развитие.  Първата прогноза е  създаването на единни въоръжени сили в  Европа.

През 2023 г.  ще стане по-ясно, че Европа трябва  да  подреди отбранителните си  способности и да разчита по-малко  на САЩ. Всички членове на  ЕС ще се съгласят да  започнат създаването на общоевропейски въоръжени сили  до 2028 г., които ще  бъдат изцяло отговорни за сигурността на сушата, водата, във въздуха и  космическото пространство. Според   Saxo Bank, ЕС ще отпусне за този проект 10 трилиона евро през следващите 20 години.

Анализаторите в банката очакват, че  във Великобритания през 2023  г. може да има референдум за отхвърлянето на Брекзит.

"Заради рецесията, инфлацията и  обществения  натиск, предизвикан от тях, в страната може да се проведат  предсрочни избори", коментира Джесика Амир,  анализатор в банката.  По-голямата част от по-младото поколение британци –  около 80% на възраст  18-24  години  – бяха за запазване на  страната в ЕС, докато две трети от жителите над  65 години гласуваха за напускане на  ЕС. "На този фон, през третото тримесечие на  следващата година, в резултат на предсрочни избори,  властта може да дойде в Лейбъристката партия, която да организира нов  референдум за членството на Великобритания в ЕС“.

Нов политически катаклизъм може да очаква Франция. На фона на  нарастващото влияние на левицата, от  една страна, и десните сили,  водени от Марин льо Пен, от друга, президентът Макрон "неочаквано може да обяви своя оставка".

Анализаторите  обаче не изключват Макрон да напусне голямата политика само за известно време, връщайки се на преден план, както направи Шарл  де Гол през 1958 година.

Анализаторите от Saxo Bank твърдят също така, че предизвикателствата на "военната икономика" ще се усетят не само в политиката, но и  в икономиката. На фона на нарастващите  цени на енергията,  водещите  американски технологични компании ще създадат многомилиарден проект, насочен към проучване  на  нови възможности в  енергийния сектор. Банката  смята, че  по своето въздействие върху енергийния сектор този проект ще бъде сравним с проекта "  Манхатън" - за изучаване на  атомната енергия и създаване на  ядрена бомба, а инвестициите в новия проект ще възлизат на около 1 трилион долара.

Инфлационният натиск  и геополитическата нестабилност  ще  продължат да засягат не само световната икономика, но и финансовия пазар,  смята датската банка. На този фон държавите ще заемат  по-консервативна политики, намаляване на инвестициите в по-сложни  финансови инструменти и  ще инвестират в  традиционни активи  като злато.  Повишеното търсене  на този метал през 2023  г. ще доведе, според  Saxo Bank, до факта, че цената му ще нарасне от  сегашните 1,8 хиляди долара за унция до 3 хиляди долара.

Друга прогноза на  Saxo Bank за 2023  г. е  , че   поне една страна ще реши да се откаже от производството на месо.

"Разглеждайки   енергийния шок от 2022 г., мнозина смятат, че страните ще се откажат  от ангажиментите си  за борба с изменението на климата",    казва Чару Чанана, анализатор в Saxo Bank. Това обаче не може да бъде  прието едновременно, особено в случая с  Европа.   Борбата с изменението на климата   се отнася не само за енергетиката, но и за работата на хранително-вкусовата промишленост. 

Някои анализатори смятат, че за да се постигнат целите за нулеви въглеродни емисии  до 2050 г.,  консумацията  на месо трябва да бъде намалена до средно  24 кг на човек годишно. Според  оценките на ОИСР сега тя е около 70 кг годишно."

Въз основа на това Saxo Bank заключава, че "през 2023 г.  поне една страна в  света ще реши да заеме челно място в борбата срещу изменението на климата  и  да въведе увеличени данъци върху  производството на месо  от 2025  г., а до 2030  г.  Тази страна напълно ще  се откаже  от местното  производство на  месо и ще инвестира в разработването на  технологии и производството на растителни аналози, което е по-хуманно    и произвежда по-малко парникови емисии".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай