Шокираща прогноза за бизнеса, ако наложим ембарго за петрола

В момента никой не знае и каква е цената на природния газ, възмущават се от бизнеса

Шокираща прогноза за бизнеса, ако наложим ембарго за петрола | StandartNews.com

Един въпрос тормози бизнеса и гражданите в последните дни и той е възможността Европейският съюз, включително България, да наложи ембарго върху вноса на петрол от Русия.

Ако Европейската комисия продължи с този план и България не е включена в пакет на изключения, категорично страната трябва да наложи вето. Ако имаме и драстично увеличение на горивата, това значи абсолютен срив на икономиката ни, на цялата държава, за всеки българин, предупреди в интервю за БНР председателят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев.

"Никой не знае в момента каква е цената на природния газ. Никой", възмути се още Митев.

Попитан как се отразява енергийната несигурност и непредвидимост върху бизнеса, Митрев коментира: "Отчайващо. За май в индустрията никой не знае каква ще бъде цената на електрическата енергия, никой не знае каква ще бъде цената на природния газ. Ежедневно, ежечасно се качват цените на материалите. Тази несигурност се пренася върху работниците и служителите, върху стоките и услугите – виждаме как растат с часове и българският народ обеднява."

В момента на практика няма договаряне, има стоп поръчки, защото няма как да се даде цена на стоката, поясни Добри Митрев. "Имаме на практика една буксуваща икономика".

"Правителството не комуникира с нас, не е споделило с нас нито една от идеите си. Няма диалог", заяви Митрев. "От няколко седмици чуваме, че се готви антиинфлационен пакет, но не сме го виждали", посочи още той.

По думите му този пакет трябва да включва "първо грижа за индустрията и икономиката, за работещия българин". "Големият ефект ще дойде от това цените при производител, при преработвател да бъдат поносими, за да не се пренасят при цената на стоките и услугите".

36% е инфлацията на годишна база на ниво производство, подчерта Митрев. "Ако няма компенсаторни механизми, тази инфлация неминуемо ще се пренесе върху стоките и услугите. Потърпевши ще бъдат всички български граждани", настоя експертът.

Предвидимост и яснота за бизнеса ще има, когато има възможност да се сключват дългосрочни договори за електроенергията, категоричен е Митрев. Той даде примери с цената на тока за индустрията в редица държави и попита как българската индустрия да бъде конкурентноспособна, след като у нас 20% е делът на дългосрочните договори, а 80% - на борсата ден напред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай