Понеделник,

Шок! Олиото поскъпнало с над 70% за 6 месеца

От: Стандарт -
217
Шок! Олиото поскъпнало с над 70% за 6 месеца
A
A
A

Цената на олиото продължава да расте. За 6 месеца то е поскъпнало с повече от 70 процента, съобщи БНТ.

Коронавирусът и климатичните особености в отглеждане на слънчогледа са сред основните причини за поскъпването, смятат борсови експерти.

Производителите на растителни мазнини също търсят да купят изгодно суровина, за да не поскъпва още продукцията им. На борсата слънчогледът вече струва двойно повече в сравнение с есента на миналата година.

"След като прибраха реколтата ценовите котировки тръгнаха някъде между 550 600 лева за тон без ДДС. На продавачите вероятно им се иска цената да мине 1000 лева", отбелязва доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време складовете на зърнопроизводители от тракийската равнина са празни. Слънчоглед няма.

"Повечето производители още преди нова година са продали слънчогледа", пояснява селскостопански производител. 

А търсенето расте. Малките рафинерии оглеждат регионите си за регистрирани земеделски стопани, от които да купят суровина.

Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио предвиждат и ограничаване на производството, а това би довело до още по висока цена на олиото в магазинната мрежа.

Борсовите анализатори отчитат друга тенденция.

"В момента сме стигнали в някакви пикови ценови равнища, колкото повече се доближаваме до жътва, нещата би следвало да се успокояват", обясяява доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.

В същото време купувачи намират алтернативни начини да се справят с поскъпването.

Производители на растителни масла смятат, че цената на олиото може да се регулира и ако се спре износът на нерафинирано олио и слънчоглед. А ако има и държавен резерв, това допълнително ще успокои пазара.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички