Шивашките фирми не се изплашиха от Brexit

Шивашките фирми не се изплашиха от Brexit | StandartNews.com

Българските шивашки фирми не се изплашиха от желанието на Великобритания да напусне ЕС, или както доби популярност - Brexit. През последните години най-голям дял в износа ни за Великобритания имат именно продуктите на текстилната промишленост. През миналата година износът на текстил за Великобритания нараства, каза за "Стандарт" Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ). Традиционно България изнася най-много дрехи и текстил към Германия, Франция, Италия, Гърция и след това Великобритания, обясни тя. Според нея след провеждането на референдума във Великобритания за излизане от ЕС, в краткосрочен план от 2-3 години нищо няма да се усети на пазара на облекло и текстил. Причината е, че това излизане от ЕС още не е станало юридически факт. "Това е единствено едно решение, което даже все още не е политическо, то е резултат на референдум. Независимо от това какво ще бъде решението на новия кабинет, има чисто юридически процедури, които няма да станат утре или вдругиден", каза Радина Банкова. По думите й чисто технически не би следвало да има кой знае какви проблеми и последствия, защото най-вероятно Великобритания, излизайки от ЕС, няма да излезе от търговските споразумения, защото няма да има никакъв смисъл. "Не очаквам някакви особени сътресения от гледна точка на търговския обмен, по-скоро - от гледна точка на покупателната способност на населението, заради девалвация на лирата. Но това пак е краткосрочно, защото след 2 години, ако приемем, че стане абсолютен факт излизането, или не стане, не знаем каква ще е ситуацията с покупателната способност. Не сме особено обезпокоени. Това е традиционен пазар, ако ние се откажем от него, което би било голяма глупост, ще дойде друг, няма да остане празно", обясни Радина Банкова.

Повечето работят основно за износ

Българските шивашки фирми работят основно за износ. Много малък е делът на вътрешния пазар. "За вътрешния пазар основно работят фирми, които имат собствени марки, фирми със собствени магазини, които вече са утвърдено име като модна къща на пазара", обясни Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ). Има концентрация на родните шивашки фирми по райони, която съществува открай време. Най-активните фирми са в Русе и региона около Русе, Пловдив и региона около него, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, около София и в самата столица, региона около Плевен, Ловеч, Севлиево, Габрово. В Хасково, Сливен, Нова Загора и Ямбол също има много фирми. По отношение на търсенето на дрехи Радина Банкова, коментира, че в момента ризите не са в голям възход като пазарен сегмент. "Дори напротив, имаме свръхпредлагане. Разбира се, има значение и дали става въпрос за премиум, среден или евтин клас. Като цяло се търсят всякакъв вид облекла. Но в момента, през лятото, се търси много летен трикотаж", каза Радина Банкова.

Според председателя на БАПИОТ, сред най-големите проблеми на бранша е липсата на обучена работна ръка и загиващите професионални гимназии. Така е навсякъде, не само в провинцията. "Професионални гимназии за обучение на кадри за текстилната индустрия и за индустрията облекло няма", заяви Банкова. Според нея голямата бюрократична утежненост на поддържането на документи, касаещи трудовите взаимоотношения и лицата, наети в предприятията, също е проблем. "Има предложение за електронно трудово досие, което сме издигнали, но заради летните отпуски, не е стигнало много напред. Това е предложение, което и други браншове са правили преди години", уточни Радина Банкова.

Междувременно пазарът на ваканционни имоти по Южното ни Черноморие се раздвижи. Това се дължи на англичаните, които имат имоти в страната и в момента продават. Повече четете ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай