Шел пуска сонда в Черно море, пожелава си късмет

Шансът за откриване на газ е 1:5, изгодно е за инвестиция, ако се добиват по 70 000 барела дневно в продължение на 20 г.

Шел пуска сонда в Черно море, пожелава си късмет | StandartNews.com

На 1 април Шел започва сондажи за търсенето на нефт и газ в Блок "1-14 Хан Кубрат". Това обяви Александър Кейс, ръководител на проекта за България, на специална пресконференция в София. "Знаем, че датата съвпада с Деня на лъжата, затова няма да обявим резултатите още същия ден", каза с усмивка  Ян Декнател, главен директор "Проучвателни дейности в Западно Черноморие" в Shell.

 

"Скоро България ще се превърне в една от 8-те държави, в които компанията ще направи дълбоководни сондажи тази година", заяви Камелия Славейкова, изпълнителен директор на "Шел България".

 Александър Кейс подробно обясни последователността на действията на компанията. Сондажът в „Блок 1-14 Хан Кубрат“, известен в миналото като "Силистар", ще се извърши от един сондажен кораб на дълбочина от 1500 м и приблизително 2500 м под морското дъно. Находището е на разстояние 80 км от брега и на 115 км източно от Бургас. Дейността ще продължи 90 дни. 
За проучвателното сондиране Шел е наела кораба Noble Globetrotter II. Сондажът ще бъде прокаран през пробив в морското дъно, като с напредването на работата ще се поставят стоманени тръби, които се циментират на място. След приключването на дейността кладенецът ще бъде запечатан.

Сондажният кораб ще бъде обслужван от два плавателни кораба, които ще транспортират оборудването, материалите и работещите хора от логистичната база на сушата. Тя ще бъде на варненското пристанище "Леспорт", избрано след търг. Там ще бъдат складирани оборудването и материалите.

След приключването на сондажите ще се направи анализ на данните и оценка на въглеводородите. Ако те те са над определени нива, които имат търговска стойност, Шел ще вземе решение за бъдещи инвестиции в инфраструктура за добив.

За да има търговски смисъл от дадено находище, то трябва да генерира по 70 000 барела на ден за 20-30 г. "Пожелайте ни късмет, защото шансовете за успех на едно подобно проучване е 1 към 5", каза Кейс.

Обикновено процесът от откриването на въглеводороди до изваждането им на повърхността с търговска цел трае 6-10 години, а фазата на добив - 20-30 години. Тоест, ако има оправдани залежи, добивът няма да започне преди 2025 г. Реално първите количества нефт или газ могат да се добият след около 8 и 10 години или в случая между 2027 и 2029 година. 

Вложенията на компанията до момента са около 35 млн. долара, като обикновено за целия период на проекта до решението за инвестиции за добив те се движат между 50 и 150 млн. долара.

Шел бе избрана да направи проучване в Блок "1-14 Хан Кубрат" след търг, проведен от правителството през 2015 г. Компанията получи разрешително през февруари, а от октомври 2016 до януари 2017 г. проведе геоложки проучвания. "С помощта на ултразвук, подобен на прегледите при бременност, получихме визуални изображения на геоложката структура под повърхността на морското дъно. Данните бяха "много обнадеждаващи", каза Кейс. 

Шел покани и партньори за участие в проекта - испанската компания Repsol /с дял от 20%/, която работи с френската Total в проучванията на нефт и природен газ в блок "Хан Аспарух" в северната част на Черно море, и австралийската Woodside /30%/, която се занимава не само с проучване, разработване и добив на нефт и газ, но е и голям производител на втечнен природен газ и държи около 7% от глобалните доставки. 

Към момента Shell работи по над 20 големи офшорни проекта, сред които сондажи в Мексиканския залив, Китайско море, континенталния шелф на Норвегия и крайбрежието на Бразилия.

При първия проект на компанията - с платформата "Коняк" през 1978 г., сондата влиза на дълбочина от 400 метра под водата, което се е смятало за революционно. Днес проучванията стигат до 2.5 км дълбочина.

Shell е една от водещите енергийни компании в света с над 100 години опит в дейностите по проучване, развитие, добив, рафиниране и търговия с нефт и природен газ, както и в производството и търговията с химикали.

В България компанията оперира от 26 години и има над 100 бензиностанции. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай