Шефът на Булгаргаз: Топлофикация застрашава доставките за страната

В хранилището в "Чирен" ще бъде негнетен с 15% повече газ от миналата година, каза Николай Павлов

Шефът на Булгаргаз: Топлофикация застрашава доставките за страната | StandartNews.com

Днес изтича срокът, който "Булгаргаз" постави на "Топлофикация София" за погасяване на дълга от 121 млн. лева.

В "Денят започва" на БНТ изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов изтъкна, че очаква да се намери решение на въпроса със столичната топлофикация, защото в противен случай са застрашени доставките на газ към всички останали потребители. От "Булгаргаз" са предложили за пореден път Българският енергиен холдинг да изкупи вземанията.

Николай Павлов коментира, че според него е настъпил моментът за вземане на важни решения, защото системното трупане на подобни дългове създава сериозен риск за всички клиенти на "Булгаргаз".

"Поведението на Топлофикация София застрашава доставките на газ за страната", каза Николай Павлов.

Той допълни, че "Топлофикация София" е най-големият клиент на "Булгаргаз", има най-голямо потребление на синьо гориво и съответно - най-високи сметки. Другите топлофикации у нас обаче също потребяват количества газ, за които си плащат навреме или със съвсем леки закъснения.

На фона на недостига на синьо гориво в цяла Европа, в хранилището в "Чирен" ще бъде негнетен с 15% повече газ от миналата година, изтъкна директорът на "Булгаргаз".

Според него проблемите с доставките към Стария континент се дължат на неправилно планиране и на конкурентния пазар в Азия, където газа се купува на по-високи цени. Според Николай Павлов, въпреки поскъпването на синьото гориво у нас, цената му е по-добра от цените в повечето европейски страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай