Неделя,

Шефът на Булгаргаз разкри водят ли се преговори с Русия

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
1175
Шефът на Булгаргаз разкри водят ли се преговори с Русия
A
A
A

Договорът на България с "Газпром" за доставка на природен газ няма да бъде продължен след края на годината, преговори за това няма да се водят, обяви вчера вицепремиерът Асен Василев. При положение, че 80% от индустрията ни е зависима от газ, за какво развитие на нещата трябва да се готвим?

"Очакваме лоши сценарии и имаме алтернативи. Първото е покритието на месец април като минимум на количества. Това се случи със запазване на определени количества в Чирен. Това е гаранция, че в отоплителния сезон няма да се наложи хората да останат без газ", заяви пред БНТ директорът на "Булгаргаз" Иван Топчийски.

В момента не се водят преговори за подновяване на договора с "Газпром". Водят се разговори с Азербайджан за допълнителни количества азерски газ.

"Не изтича договорът ни с тях, а анексът, с който България е задължена да взима по-малки количества азерски газ. И преди, и след завършването на гръцката връзка ще можем да вземаме тройно по-големи количества. След 30 юни ще можем да взимаме азерски газ на пълен капацитет", обяви Топчийски.

Цените ще зависят от индексите на борсите след 30 юни, но ще бъдат по-изгодни, увери шефът на "Булгаргаз". По всяка вероятност интерконекторът с Гърция ще заработи наесен, но дори да не бъде завършен, ще получаваме азерски газ на пълен капацитет, отново каза Иван Топчийски.

Предложението на "Булгаргаз" за шоково поскъпване на синьото гориво с 58% е било базирано на високите индекси в първите десет дни на март, по такава формула се прави заявлението, обясни Топчийски. Промените в индексите се отчитат в края на месеца, когато регулаторът окончателно взима решение за месец април. Удължен е и добивният сезон в Чирен, за да може да се покрие м. април.

"Чирен ще бъде използван само за м. април, за да се покрие потреблението, след това хранилището ще бъде запълвано с възможно най-оптималния микс за следващия газов сезон. Когато вземем количествата по азерския договор, зависимостта ще започне да намалява и ще се допълват количества, може би с руски, може би с втечнен. Можем да заменим целия газ по руския договор с втечнен газ, но цената би била доста по-лоша", каза директорът на "Булгаргаз".


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com