Шефът на "Булгаргаз" обнадежден. Падат ли цените?

КЕВР ще вземе на закрито заседание на 1-ви февруари окончателно решение за утвърждаване на цената

Шефът на "Булгаргаз" обнадежден. Падат ли цените? | StandartNews.com

Природният газ през февруари може да поевтинее с между 14 и 18%, стана ясно по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, в което онлайн се включи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

След анализ, изготвен въз основа на представените от "Булгаргаз" ЕАД данни и документи, и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 февруари 2022 г. да бъде в размер на 114,31 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За януари цената е 133,41 лева за мегаватчас. За предходния месец - декември утвърдената от регулатора цена беше 102,33 лева за мегаватчас.

Николай Павлов коментира, че след датата на подаденото от "Булгаргаз" заявление за новите цени, на газовия пазар в Европа е започнала значителна динамика. Отначало е имало спадове в стойностите, докато през последните два дни се забелязва увеличение.

"При всички положения в оставащите дни до 1 февруари не се очаква да има изненади и ще има намаление на цената на природния газ", каза Павлов и увери, че окончателното предложение, което общественият доставчик ще внесе на 1 февруари сутринта и ще отразява отчетните данни на ценообразуващите компоненти към 31 януари, ще доведе до понижение на цената на природния газ.

"Ако днес Булгаргаз трябваше да внася заявление за утвърждаване на цената на природния газ, това означава, че предложението щеше да съдържа цена, която да е по-ниска с 18 процента спрямо действащата за януари месец или близо 109 лева", посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз", предаде БТА.

Окончателното решение за утвърждаване на цената за февруари, по която "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, КЕВР ще вземе на закрито заседание на 1 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай