Шеф в "Уестингхаус" дойде за VII блок

Шеф в "Уестингхаус" дойде за VII блок | StandartNews.com

Майкъл Кърст е на проучвателна визита, няма срещи с хора от кабинета

Шеф в "Уестингхаус" пристигна на проучвателна визита у нас. Вицепрезидентът Майкъл Кърст, който отговаря за стратегията и външните работи на компанията за Европа, Близкия изток и Африка, е в България във връзка със строежа на VII блок в АЕЦ "Козлодуй". През август, малко преди да подаде оставка, правителството на Пламен Орешарски подписа акционерно споразумение с американската компания за изграждане на нови мощности в атомната ни централа.

"Дойдох, за да се видя с колеги и да обсъдя с тях как да продължим процеса на представяне на проекта на новото правителство в България. Не съм тук, за да влизам във вътрешни дискусии, свързани с току-що сформираното правителство. Целта на посещението ми не е да информирам кабинета, а да разбера как би следвало да комуникираме с него", каза Кърст и уточни, че няма предвидени срещи с хора от правителството.

"Това, което правим в момента, е по силата на подписаното споразумение да установим най-добрия процес за финансиране на проекта, а също и по отношение на доставчиците - ние търсим повече български компании, които потенциално да се включат в проекта. Да разберем какви са екологичните изисквания, лицензионният режим и въобще всички държавни разрешителни", посочи вицепремиерът. И допълни: "Важно е да имате стабилно правителство, което да може да взема решения. Защото атомната енергетика е стратегическо решение. Не е нещо, което се решава месец за месец. За нас е необходимо да знаем, че има консенсус в страната за изграждането на допълнителна енергийна мощност и че тя трябва да е атомна".

Майкъл Кърст не е за първи път в България. Преди да се присъедини към "Уестингхаус" през 1996 г., той е бил директор на Икономическия комитет на Парламентарната асамблея на НАТО в Брюксел. Кърст започва кариерата си като законодателен съветник на конгресмена Леон Панета, който впоследствие стана директор на ЦРУ. В работата си при него Кърст е отговарял за проблеми в юрисдикцията на бюджета, банковото дело, енергетиката и търговията.

Ексклузивно интервю с Майкъл Кърст в "Стандарт" - четете в петък!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай