Четвъртък,

Ще скочи ли газът шоково с 60%, становището на КЕВР

От: Редакция -
288
Ще скочи ли газът шоково с 60%, становището на КЕВР
A
A
A

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) излезе със становище във връзка с поисканото от "Булгаргаз" шоково поскъпване на природния газ от следващия месец с близо 60% до 179 лв/Мвтч.

От регулатора изтъкват, че окончателното решение за цената ще бъде взето на 1 април, а синьото гориво вече е поевтиняло на световните пазари след достигнатите екстремни стойности в първите 10 дни на март вследствие на войната между Русия и Украйна.

ВИЖ ОЩЕ: Пълен шок! Каква цена предложи "Булгаргаз" за газа

Ето какво казва КЕВР в становището си:

Предложената от „Булгаргаз“ ЕАД цена на природния газ за м. април 2022 г. отразява стойности на параметри, отчетени към датата на подаване на заявлението, поради което така предложената цена има изцяло прогнозен характер. Решението на КЕВР за утвърждаване на цената за м. април 2022 г. ще отчете изменението на тези параметри към последния ден на м. март.

Измененията през 2020 г. на Закона за енергетиката във връзка с променените условия по договора за доставка на природен газ с основния доставчик на „Булгаргаз“ ЕАД - ООО „Газпром експорт” предвиждат КЕВР ежемесечно да утвърждава цена на природния газ. В тази връзка „Булгаргаз“ ЕАД е задължено 20 дни преди изтичане на текущия месец да внася в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на природния газ, която да се прилага през следващия календарен месец. Предвид това, на 11.03.2022 г. общественият доставчик е подал в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на природния газ за м. април 2022 г., в което е отчел пазарните фактори към тази дата.

В резултат на военния конфликт в Украйна и на наложените санкции, в отделни дни през периода 1-10 март 2022 г. цените на газовите борси достигнаха екстремни стойности от 3900 долара/1000 куб. м., което е близо 350 евро за МВч. Налице е тенденция към нормализиране на пазарите и към днешна дата се наблюдава понижение на борсовите цени от близо три пъти – днешните котировки показват цени от 1250 долара/1000 куб. м. или около 110 евро/МВч. Очакванията на енергийния регулатор са през оставащите дни до края на м. март тенденцията към стабилизиране на международните цени на природния газ да продължи.

В решението за утвърждаване на цена на природния газ за регулирания пазар, което ще бъде взето в началото на м. април, Комисията ще отчете стойностите на международните котировки към 31 март 2022 г., а не само екстремните нива на цените в началото на м. март.

КЕВР започна анализ до каква степен са обосновани разчетите в заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД и дали в него са отчетени всички възможни резерви за намаляване на цената, включително и чрез максимално възможните доставки от газовото хранилище в Чирен. От обществения доставчик се изисква да представи обосновка и доказателства за всеки ценообразуващ елемент и анализ на пазара на природен газ.

КЕВР отново потвърждава, че в сегашната неблагоприятна ситуация на рекордно високи цени на международните пазари, ще изпълни заявените си приоритети за постигане на максимално добри цени за крайните битови потребители. За тази цел, при утвърждаване на цената на природния газ Комисията ще приложи всички регулаторни механизми, с които разполага.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията