Ще продава ли Луи Вюитон и диаманти?

Готви се да купи Тифани, още няма потвърждение

Ще продава ли Луи Вюитон и диаманти? | StandartNews.com

 

Френската група компании Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) води преговори за закупуването на американския производител на луксозни бижута Tiffany & Co, съобщават „Блумбърг" и „Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Според „Блумбърг", преговорите са секретни и няма гаранция, че ще бъде постигнато споразумение, но уточнява, че ако сделката все пак се реализира, ще има сериозно разместване на пазара на луксозни стоки и бижута.

Според източниците на „Ройтерс", Tiffany е наела специалисти, които да проучват условията на споразумението, което предлагат французите, но компанията все още не е взела окончателно решение относно сделката. Агенцията разкрива, че групата LVMH, която от години търси начини да разшири присъствието си на американския пазар, е представила предварителна, необвързваща оферта за придобиването на Tiffany в началото на този месец.

Поради факта, че медиите разкриха неочаквания интерес на LVMH към притежателя на американската марка за бижута, сделката може и да се провали, съобщава и британският вестник „Файненшъл таймс", който също се позовава на свои източници, запознати с преговорите.

Независимо, че липсва информация за цената на сделката, източници на „Блумбърг" очакват сумата да бъде по-голяма от 7 милиарда долара, колкото френската компания плати за Christian Dior през 2017 г., и да бъде първата най-голяма сделка за президента Бернар Арно, след като закупи луксозната хотелска верига Belmond за 3.2 милиарда долара миналата година.

„Блумбърг" допълва, че ако сделката се реализира, ще е поредната крачка към лидерската позиция на пазара на луксозни стоки и бижута от страна на LVMH. Според „Файненшъл таймс", ако Tiffany бъде придобита от LVMH, френската група ще притежава втората най-търсена марка бижута, след като през 2011 година купи производителя на бижута Bulgari за 5.2 млрд. долара и през 2017 г. придоби Christian Dior за 7 млрд. долара. „Ройтерс" припомня, че в момента LVMH, чийто мажоритарен собственик е семейство Арно, а президент е най-богатият французин Бернар Арно, притежава правата за бижута с марките Fendi, Christian Dior и Givenchy, веригата магазини за козметика Sephora, часовниците Hubolt, коняка Hennessy, шампанското Dom Perignon и Veuve Cliquot.

Новината за придобиване на Tiffany от LVMH потвърждава стратегията на френската компания да разшири присъствието си в САЩ, вторият по големина пазар за компанията по приходи след Азия. „Блумбърг" припомня, че по-рано този месец LVMH откри своя нова фабрика в Тексас, а на церемонията присъства президентът Доналд Тръмп и дъщеря му Иванка - писател и модел.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай