Събота,

Ще поскъпнат ли парното и топлата вода? Горещо от КЕВР

От: Агенция Стандарт -
1737
Ще поскъпнат ли парното и топлата вода? Горещо от КЕВР
A
A
A

Ако природният газ продължи да поевтинява, парното и топлата вода може да не поскъпнат от Нова година. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БНР. Според него цената на синьото гориво може да се понижи още през ноември, след като този месец цената му падна с 34 процента и мегаватчас струва 233 лева.

Цената на газа през следващия месец да е по-ниска от цената му в момента, очаква председателят на енергийния регулатор Иван Иванов:

"Ако не се случи нещо изключително извънредно в международен план, не в България, цената през месец ноември ще падне и под 230 лева".

Според Иванов решението на страните от "ОПЕК+" за ограничаване на добива, след което решение цените на петрола тръгнаха нагоре, няма да окаже съществено влияние върху цените на газа у нас, независимо от факта, че цените на азерския газ, който е една трета от потреблението ни, зависят и от стойността на нефта на международните пазари. Обяснението:

"Той е обвързан с цената на петрола в последните шест месеца, което означава, че такива колебания в рамките на няколко дни, защото след решението на "ОПЕК+" силно подкрепяно от Русия като член на "ОПЕК+", знаете, че президентът Байдън разпореди част от стратегическия резерв от петрол на Съединените щати да бъде освободен, което започва да успокоява пазарите, защото той пък с това решение потиска това повишение".

А що се отнася до слагането на таван на цените на газа:

"Това няма да бъде решение, което ще се вземе от България, но при всички положения ако то се вземе от лидерите на Европейския съюз, то ще бъде в полза на гражданите".

Как всичко това ще се отрази от Нова година на цените на парното и топлата вода:

"Зависи от цената за месец ноември и дори прогнозата за цената на месец декември. Ако се слиза надолу, ще се стигне до стойности, при които - и аз се надявам на това и го следя, да няма увеличение на цената на топлинната енергия за потребителите на централното топлоснабдяване" - каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com