Ще ни задължат ли да пестим газ? Говорят енергийни експерти

Почти невъзможно е индустрията да спести 15% от горивото си, казва бизнесът

Ще ни задължат ли да пестим газ? Говорят енергийни експерти | StandartNews.com

Енергийните министри от Европейския съюз се споразумяха държавите-членки да намалят потреблението на природен газ с 15% от 1 август тази година до края на март 2023 година, като целта е да се подсигурят в случай, че Русия спре изцяло доставките на синьо гориво.

Ако се налага, мярката от доброволна ще става задължителна, като ще има изключения за някои страни. И ако в бита и при някои от предприятията могат да бъдат приложени мерки като спиране на топлата вода, намаляване на температурата в помещенията, преминаване към работа от вкъщи, то при тежката индустрия, която е и най-големият консуматор на газ, нещата са по-сложни.

Могат ли да пестят индустриалните предприятия у нас? Големите предприятия са задължени на всеки 4 години да правят енергийно обследване, уточнява Ина Бояджиева, началник на отдел "Енергийна ефективност" в Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Има място за подобрение, може би два пъти е по-висок разходът на енергия в сравнение с модерните западни предприятия, допълва тя.

"Енергийната ефективност е в техен интерес, това ще им помогне да намалят себестойността на продукцията", подчертава експертката.

Има системи за контрол върху всеки вид енергоносител. Въпросът е дали в съответното предприятие има инсталирана такава система, казва още Бояджиева.

Почти невъзможно е индустрията да спести 15% от горивото си - това каза от своя страна изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов.

В момента се работи по действащи договори. Намаляването на консумацията би довело до неизпълнение на договорите, което пък ще доведе до неустойки, изтъква той.

В голямата индустрия повечето предприятия нямат алтернатива на газа и не могат да се преминат към мазут, комплексните разрушителни не допускат това, припомня още Ивайло Найденов.

Според него в България не можем да си позволим намаляване с 15%, тъй като индустрията е единият голям потребител, другият са топлофикациите.

"Жилищата, които са топлофицирани, не са изчислени за големи електрически товари. Така че рискуваме освен газ, да нямаме и ток", коментира Ивайло Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай