Ще има ли София летище 5 звезди като Мюнхен?

На баварския аеропорт не се чака по гишета, има душове и дори бирария със собствена пивоварна

Ще има ли София летище 5 звезди като Мюнхен? | StandartNews.com
  • На баварския аеропорт не се чака по гишета, има душове и дори бирария със собствена пивоварна

  • Фаворитът за концесионер "Соф Кънект" предлага да построи терминал 3 до 2030 г.

 

Консорциум "Соф Кънект", с водещ партньор парижкият фонд "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС" и с участието на оператора "Флугхафен Мюнхен", е предпочетен за концесионер на летище София, обяви в сряда министърът на транспорта Росен Желязков.

Офертата на "Соф Кънект" е получила най- високата оценка от 86.12 точки, макар че се очертаваше на трето място според размера на предложеното концесионно възнаграждение за държавата и на второ - като процент от бъдещите приходи.

Консорциумът предлага годишно концесионно възнаграждение от 24.54 млн. евро, или 32% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година.

Когато се отваряха офертите обаче Росен Желязков отбеляза, че при избора на бъдещия стопанин на летището много важна ще е оценката на бизнес модела и неговата изпълнимост, устойчивост и безспорност за бъдещ период от време. Желязков каза още, че под най-добрия кандидат от всички добри пет групи не се разбира само предложилият най-доброто, а този, който успее да убеди, че неговият бизнес модел и начинът, по който ще партнира с държавата, ще гарантира устойчивост на взаимоотношенията през следващите години.

Водещият партньор в "Соф Кънект" - фондът "Меридиам", е базиран в Париж и инвестира в инфраструктурни проекти в Европа, Северна Америка и Африка. За летище София си партнира със строителя "Щрабаг", участващ в много инфраструктурни проекти у нас. "Флугхафен Мюнхен" управлява летището в Мюнхен.

На второ място с 80,31 точки е класиран консорциум „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. с водещ член „Еърпортс Де Пари“ ЕС.

На трето място е компанията „Фрапорт България“ с 80,19 точки.

Ако "Соф Кънект" бъде избран, поне на първо време столичното летище ще бъде ръководено от летището в Мюнхен, което ще е нает оператор, но реално няма да участва в инвестицията.

------------------

Ще има ли някога София летище като мюнхенското, което мнозина определят като най-доброто в света?

Как ще бъде преобразен софийския аеропорт, ще предлага ли достатъчно качествени услуги за пътниците, какъв ще е размерът на летищните такси, които са от изключително значение за привличането на нови качествени и големи авиокомпании, ще има ли нови дестинации и презокеански полети, които ще се извършват от София? Това са въпроси, които са от изключително значение при избора на концесионера.

"Соф Кънект", който ще вземе софийския аеропорт за 35 г., ако офертата му не бъде обжалвана и е окончателно одобрена след две седмици, е готов да вложи 608 млн. евро. Това ще стане на 4 фази, на база нарастването на броя на пътниците.

1. До 2022 г. и при 8.8 млн. - 9 млн. пътници, се предвижда ремонт на терминал 1 и 2, като на Т2 ще се изгради коридор за разделяне на пристигащи и заминаващи. Ще се увеличи капацитетът на перона и местостоянките и на паркинга за автомобили.

2. От 2023 г. до 2030 г. и 12.3 млн. пътници ще е най-голямото развитие за целия период на концесията. През това време ще се изгради терминал 3, който ще замени Т1. Новият терминал ще бъде с 55 хил. кв. метра площ на 800 метра от метростанцията. Инфраструктурата в летателната зона ще бъде разширена с 11 местостоянки. Ще се изгради нов паркинг за автомобили с над 1000 места, като мост ще свързва паркинга със зоната за check-in.

3. Фаза 3 е до 2035 г. и 14.5 млн. пътници. Предвижда се разширение на терминал 3, ще бъдат изградени 9 отдалечени местостоянки за самолети с тесен фюзелаж и 1 за самолети с широк. На мястото на Т1 ще се изгради нов карго терминал.

4. През Фаза 4 след 2043 г. и над 18 млн. пътници ще се извърши ново разширение на Т3, предвиждат се още 8 местостоянки за тесен и 1 за самолети с широк фюзелаж. Ще има втори покрит паркинг с над 1400 места и 4300 кв. метра площ за допълнителни работилници и складове за резервни части и офиси за обслужване на нуждите на летището.

Новият терминал и реконструкцията ще се изпълняват от партньора на "Меридиам" – австрийската "Щрабаг".

"Соф Кънект" обещава още летищните такси да останат конкурентни, както и да изградят авиационна академия за обучение на кадри. Техен финансов консултант е "УниКредит".

Консорциумът декларира, че може да набере над 420 млн. евро външно финансиране от международни финансови корпорации и банки, както и да ангажира 130 млн. евро собствен ресурс за инвестиции в летище "София".

Ако столичния аеропорт следва модела на мюнхенския "Франц Йозеф Щраус", то София може да се сдобие с много екстри. През 2005 и 2006 г. баварското летище е определено за най-доброто в Европа и третото в света след Шанхай, Сингапур и Хонконг. "Франц Йозеф Щраус" е едно от петте летища в света, на Skytrax дава 5 звезди.

През 2017 г. Терминал 2, който бе отворен през 2003 г., беше обявен за най-добрия в света. Класацията е направена след проучване сред 14 милиона пътници от цял свят. Т2 се сдоби с ново сателитно съоръжение, влязло в експлоатация през април 2016 г.

Завършването на проекта за разширение увеличи капацитета му от 11 на 36 милиона пътници годишно. Новата сграда разполага с 27 ръкава за отвеждане, които предоставят на пътниците директен достъп до самолетите, без да е необходим автобусен трансфер.

Пътниците го харесват заради възможностите за развлечение и тихите зони, в които могат да релаксират, да четат или да работят.

"Тук спокойно можеш да си живееш", казват хора, на които им се налага често да пътуват за Мюнхен. Общата площ на магазините и заведенията в Т2 беше увеличена почти двойно с добавянето на 7000 нови квадратни, на които са разположени луксозни бутици, супермаркети, ресторанти с кухня от цял свят, дори бирария-градина със собствена пивоварна.

А цените не се различават особено от тези в Мюнхен. На летището можеш дори да си вземеш душ и да релаксираш в стаите с легла. За ВИП-пътниците са бизнес салоните и още по-горния клас - салон за сенатори. Хотел "Хилтън" е другата екстра.

Преходът между гейтовете е бърз и удобен. Отворените нови входове за багажа съкращават значително чакането.

Като голямо удобство пътуващите посочват възможността за чекиране на бордната карта и багажа онлайн. Така се икономисва време и няма опашки пред гишетата, които са сведени до минимум.

Има и покрита връзка към бързия влак, който води до центъра на Мюнхен.

Засега за София всичко това звучи като филм от бъдещето. Дали ще стане реалност, предстои да видим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай