Задава ли се недостиг на газ? Говори министър Христов

Ползата от нова газова връзка "България - Сърбия" е голяма, изтъкна той

Задава ли се недостиг на газ? Говори министър Христов | StandartNews.com

Ползата от нова газова връзка "България - Сърбия" е голяма. Колкото по-голяма свързаност имаме със съседните страни, толкова по-голяма диверсификация на източници на газ може да имаме и по-голям достъп до европейските държави. Това каза в „Още от деня“ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

ВИЖ ОЩЕ: Голяма новина от КЕВР за газа

Той добави, че тази свързаност ни дава възможност да увеличим обемите, с които България разполага и търгува. Освен печалбата е много важна и стратегическата позиция, което е област на влияние и по-голяма печалба.

"По план до края на годината трябва да започне да функционира газовата връзка "България - Сърбия". Цялата връзка е с дължина около 180 км, от които 1/3 е на българска територия, главен изпълнител е „Главболгарстрой“, а финансирането е осигурено от „Булгартрансгаз“ и от европейски фондове“, съобщи служебният министър на енергетиката.

Той посочи, че служебният кабинет осигурява енергийните ресурси по един прозрачен и конкурентен начин. В резултат на това цените падат.

„Може би това дразни предишните управляващи, защото на фона на нашите резултати се виждат техните грешки“, смята министърът.

„Доставките на газ за 2023 г. са подсигурени, имаме резервирани слотове, имаме доставчици със собствени слотове в Гърция и можем да разтоварваме и в Турция. До края на 2023 г. няма да имаме недостиг на газ със сигурност“, увери Христов.

Той добави, че компанията „МЕТ“ е сред доставчиците на газ за страната ни.

„У нас те дават най-добри цени и условия. Преди доставяха с директно договаряне“, уточни Христов.

Той коментира, че е заявил готовност да продължи да е министър и в следващия служебен кабинет, но решението е на президента Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай