Сензация с тока у нас! Експерт взриви ефира

Какво казаха за АЕЦ Белене

Сензация с тока у нас! Експерт взриви ефира | StandartNews.com

Европейската енергетика трябва да стои върху два основни стълба - атомна енергетика и възобновяеми енергийни източници. Предишната политика, която се налагаше - всичко да е зелено, не работи.

Вдигането на цените електроенергията започна повече от половин година преди войната в Украйна. Те станаха такива заради глупавите решения през последните 20-30 години, свързани главно със затварянето на атомните централи. Това заяви енергийният експерт и бивш депутат от БСП Явор Куюмджиев в ефира на предаването "Денят ON AIR".

Според госта България има предимство пред останалите страни, тъй като "АЕЦ "Белене" е извървяла дълъг път - площадката е създадена, изминали са одобрителните процедури, освен една и е доставено оборудването за ядрените острови на двата блока на 90%".

Пред Bulgaria ON AIR гостът коментира и изказванията на Владислав Панев от ДБ, че вносният ток би бил по-евтин от произвеждания у нас.

"Уморих се да коментирам изказванията на хора, които не разбират абсолютно нищо и говорят празни приказки. Цената на тока през лятото достигна до 400 евро. Ако имахме "Белене", сега щяхме да сме като Кувейт на Балканите", отбеляза той, като допълни, че липсва политическа воля за завършването на проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай