Сензационна новина! Накъде отива страната

Топ експерт с горещи данни за икономиката ни

Сензационна новина! Накъде отива страната | StandartNews.com

Цяла година надпревара за прогнозиране на неизбежното пропадане на българската (и европейската) икономика в бездната, а вместо това - като че ли една от най-добрите години в новата ни стопанска история.

Колапс, срив, перфектна буря, глад, фалити, студ и смърт, и да не забравяме станалото вече механично позоваване на всевъзможни кризи - списъкът на продавачите на страх може да бъде продължен с много, пише Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

Основният проблем на като че ли безкритичното приемане на подобен публичен дебат е, че смачква възможността да се насочат усилия в разрешаване на действителни проблеми и подготовка за истински рискове. (Преди повече от 2500 години Езоп кратко и точно е описал този феномен в "Лъжливото овчарче".)

Какво сочат последните данни? Накратко - "краят на света" не се случи, независимо от шока с енергийните доставки и войната. А с малко повече детайли виждаме следното:

Брутният вътрешен продукт нараства с 3,4% в реално изражение в сравнение с 2021 г., а в номинално достига 165,4 млрд. лева. Сходен темп - 3,5% - дават предварителните данни и за цялата икономика на ЕС. У нас този ръст идва и след солидно възстановяване през 2021 г., когато БВП нараства със 7,6% и растежът в ЕС е средно 5,4%.

И понеже често се дават извинения с ковид пандемията - БВП през 2022 г. вече е с над 6,8% в реално изражение над отчетения през 2019 г., а в номинално изражение с над 37,4%. Впрочем по текущи цени БВП на България почти се е удвоил за 8 години.

Растежът е движен основно от потреблението. Високата инфлация, противно на множество прогнози, до момента не ограничава вътрешното търсене. Крайното потребление отчита реален растеж от 5,2% в сравнение с 2021 г., а това на домакинствата - 4,7%. Още повече - през четвъртото тримесечие, при вече натрупано значително нарастване на цените, особено при храните, реалният ръст на потреблението на домакинствата е 6,9%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай