Счетоводни услуги: Борбата за оцеляване

Няма работещ бизнес, който да може да съществува без счетоводно обслужване

Счетоводни услуги: Борбата за оцеляване | StandartNews.com

Счетоводните услуги са една сфера от бизнеса, от която целият останал бизнес е зависим. Няма работещ бизнес, който да може да съществува без счетоводно обслужване. Това е и една от причините конкуренцията в сферата на счетоводните услуги да е толкова силна – много хора виждат възможност за професионално развитие в нея.

Това от своя страна води до пренасищане на пазара със счетоводители. Много от тях се опитват да стартират собствен бизнес като открият собствени счетоводни къщи. Разбира се, често те са съставени от един счетоводител – техният основател. Когато на пазара се появят твърде много „играчи“, набирането на клиенти става въпрос на оцеляване. В този случай цената на счетоводните услуги става основен коз в борбата за клиенти.

Цени на счетоводни услуги – в надпревара за клиенти 

Когато цената на счетоводните услуги е единственото предимство, което един счетоводител или счетоводна къща могат да предложат, това обикновено е червена лампа за проблем. Не само в сферата на счетоводните услуги, но и в други браншове, ниската цена обикновено води след себе си ниско качество на предлагания продукт или услуга.

Това често не притеснява евентуалните ползватели на услугите, защото бърза справка в най-популярната търсачка показва, че една от най-търсените фрази в сферата е счетоводни услуги цени.

Защо обаче ниската цена често може да се окаже проблем? Поради няколко причини.

Ниските цени на счетоводните услуги – проблемът обяснен 

Всички знаем, че обикновено ниската цена предполага и ниско качество, нали? Защо това е така, когато говорим за цените при счетоводните услуги? Взимаме за пример счетоводител, който работи сам за себе си. Когато предлага твърде ниски цени на счетоводните услуги, такъв счетоводител би следвало да успее да привлече клиенти. Когато един бизнес привлича клиенти, той започва да става все по-ангажиран с обслужването им, а времето започва да се разпределя между повече клиенти. Това означава, че за всеки клиент има все по-малко време.

Колкото повече клиенти за един счетоводител, толкова повече работа, толкова по-малко време. Всичко това води след себе си възможността за допускане на грешки или дори понякога „претупване“ на работата по някой клиент, за да има време за работа по другите клиенти. Т.е., на първо място имаме възможно влошаване на качеството на счетоводните услуги.

Защо тогава не си наеме персонал? Защото ниските цени на услугите не му позволяват. В най-добрия случай си намира нископлатен (съответно нискоквалифициран) счетоводител. Заради ниските цени, допълнителните курсове и обучения са мираж. Това, което се получава е, че ниското ниво на обслужване, хаосът и проблемите просто се мултиплицират непрекъснато, защото ниската цена ще продължи да води клиенти в идеалния случай. Те обаче ще продължат да бъдат обслужвани по същия начин, а той е проблемен.

В един момент, в резултат от всичко описано до момента, неизбежно настъпва един хаос, който става неконтролируем. На пръв поглед всичко би трябвало да е наред – клиенти има, плащат си, но вечно нещо не е наред, вечно има някакъв проблем, все нещо се обърква. Накрая, като теглиш чертата, печалбата също е незадоволителна.

Казано накратко, ниските цени на счетоводните услуги могат и да осигурят някой и друг клиент, но дългосрочно е невъзможно да управляваш печеливш бизнес, който разчита само и единствено на ниските си цени.

Високи цени на счетоводните услуги - гаранция за качество? 

Сама по себе си цената, на която и да е услуга или продукт, няма как да ни даде пълна информация за качеството. По презумпция, обратно на тезата за недостатъците на ниските цени, то високите цени на счетоводните услуги би следвало да водят след себе си и високо качество на предлаганите услуги. Такава гаранция обаче няма кой да ни даде.

Едно е сигурно – който има самочувствието да сложи висока цена на услугите си, знае, че предлага високо качество и може да си позволи да не работи с клиенти, които избират счетоводителя си само на база цената, която предлага.

Когато избирате счетоводител за своя бизнес проучете добре фирмата в интернет, срещнете се лично с управителя на фирмата или дори собственика – те често са едно и също лице. Личният контакт с хората, на които ще поверите бизнес си, винаги е важен и от него може да научите много.

И накрая – не забравяйте, че евтиното дългосрочно винаги излиза по-скъпо.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай