САЩ плаши с нови санкции срещу "Северен поток-2"

Това съобщи „Ханделсблат“, позовавайки се на американски дипломатически източници

САЩ плаши с нови санкции срещу "Северен поток-2" | StandartNews.com

Вашингтон възнамерява да въведе нови санкции срещу "Северен поток-2", които биха могли да засегнат европейските компании, дори ако Русия се опита да го дострои сама. Това съобщи „Ханделсблат“, позовавайки се на американски дипломатически източници."Ако Русия се опита да завърши изграждането на останалите километри от газопровода, Камарата на представителите и Сенатът са готови да приемат нов закон за санкции", каза източникът, цитиран от БГНЕС. Този път това може да засегне европейските инвеститори, които участват в проекта, или компаниите, които искат да закупят газ, ако той минава през тръбопровода, пише изданието. В дипломатическите кръгове не изключват възможността нови санкции да бъдат въведени още през февруари или март.

Вестникът припомня, че генералният директор на швейцарската компания „Allseas” Едуард Хирем получи писмо от американския сенатор Тед Крус, в което той заплашва със сериозни правни и икономически санкции, ако компанията не се откаже от строежа.

Според „Ханделсблат“ германските компании се притесняват от възможни нови мерки срещу проекта. „Знаем, че американците са решени да спрат „Северен поток-2“, отбеляза концернът „Uniper“. От там следят много внимателно ситуацията.

В същото време германското правителство все още разчита на реализацията на проекта „в разумен срок“, въпреки че не възнамерява да предоставя техническа помощ за завършване на изграждането му, пише още изданието. Германското външно министерство счита, че споразумението между Русия и Украйна за газ ще повлияе на решенията на Вашингтон и пояснява, че новият газопровод не представлява заплаха за транзита на синьо гориво през украинска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай