Санирането тръгва. Уж е безплатно, но ето колко ще ни струва

Хората обаче трябва да предвидят средства за техническото и енергийното обследване на сградата

Санирането тръгва. Уж е безплатно, но ето колко ще ни струва | StandartNews.com

След като през ноември бъдат одобрени насоките за кандидатстване за саниране на жилищните сгради по Плана за възстановяване и устойчивост, можем да подаваме заявления пред общините. Това каза в интервю за БТА служебният заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева.

Хората обаче трябва да предвидят средства за техническото и енергийното обследване на сградата, като цените ще са по референтни стойности и за квадратен метър се очаква да са не повече от 5,10 лв. без ДДС. С данъка кв. м излиза 6,12 лева. 

Ако подадем пълния комплект документи в първата фаза на програмата – до 31 март 2023 година, и бъдем одобрени за саниране, парите за техническия паспорт на сградата също ще се възстановят на сдруженията. Тогава финансирането е 100%. Във втората фаза на програмата за саниране обаче безвъзмездното финансиране е само до 80 на сто от разходите, останалите 20% трябва да платят собствениците на имотите. За този етап ще се кандидатства до края на следващата година. 

По Плана за възстановяване Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилища с минимум 4 апартамента и повече от един собственик във всички 265 общини на страната.

Междувременно, ако съседите все още нямат сдружение на етажната собственост, е необходимо то да бъде учредено по реда на Закона за управление на етажната собственост, защото кандидатстването става само чрез тази организация. Ако пък вече има такова, трябва да се провери дали то не е създадено единствено за целите на друга програма или проект, посъветва заместник-министърът. Последните предложения за промени в ресорния закон предвиждат редица облекчения при вземането на общото решение за саниране, те обаче трябва да бъдат приети от Народното събрание.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай