Само Румъния ни бие по ръст на заплати

Разходите за труд у нас се увеличават с 12,9% за първите три месеца на годината

Само Румъния ни бие по ръст на заплати | StandartNews.com

България е на второ място по ръст на заплатите в Евросъюза, като преди нас е само Румъния. Разходите за труд в България нарастват с 12,9 процента през първите три месеца на годината, спрямо същия период на 2018 година, показват данните на Европейската статистическа служба. Заплатите се покачват с 12,7 процента, а другите разходи, които включват осигуровките - с 13,8 процента. Това е вторият най-бърз темп на растеж в Европейския съюз.

Разходите забързват увеличаването си. Година по-рано ръстът бе 9%, а през четвъртото тримесечие дори се забави до 6,8 процента.

Страната ни е изпреварена само от северната ни съседка Румъния. Там общите разходи на труд на работодателите нарастват с 16,3 процента спрямо миналата година, а заплатите - с 16,4 процента.

Общо в целия Европейски съюз общите разходи растат с 2,6 процента, а заплатите - с 2,7 процента. В страните от еврозоната растежът е малко по-нисък - 2,4 процента на общите разходи и 2,5 процента на заплатите.

През първите три месеца на годината има само една държава, в която общите разходи за работодателите намаляват. Това е Гърция, която записва спад от 0,2 процента. В южната ни съседка заплатите се увеличават минимално с 0,3 процента, но графа "други" намалява с 1,8 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай