Съдът пусна добива на злато до Брезник

Съдът пусна добива на злато до Брезник | StandartNews.com

София. Тричленка на ВАС разреши златодобива край Брезник. За това съобщават от фирмата "Трейс рисорсиз", част от групата на "Асарел-Медет", в писмо до местната власт. С решението си от 28 октомври ВАС оставя в сила решението на Административния съд в Перник, като отхвърля всички жалби срещу инвестиционното намерение за златодобива. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Инвестиционното намерение на "Трейс рисорсиз за златодобив ще се осъществява в местността Милин камък край Брезник. Според проучванията в находището има 13,5 тона злато и 40 тона сребро. Очакванията са те да осигурят експлоатационен период от 11 до 23 години. Добитата руда ще бъде обогатявана, а ценните метали ще бъдат извличани в миннообогатителен комплекс, който ще бъде изграден. До 2 години след приключване на експлоатацията засегнатите площи ще бъдат рекултивирани.

Делото срещу инвестиционното намерение бе заведено от столичното Сдружение за аграрни екологични проекти "Гео" и от брезнишката "АСРО - ЕМ-Асенови и сие". Мотивите на жалбоподателите бяха, че добивът на злато ще увреди природата. Така влиза в сила решение по ОВОС на директора на РИОСВ-Перник, което дава зелена светлина за инвестиционното намерение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай