Събарят Бирената фабрика в Пловдив (ОБЗОР)

Събарят Бирената фабрика в Пловдив (ОБЗОР) | StandartNews.com

Само коминът ще напомня за 135-годишната история на пивоварната

Разрушават сградата на "Каменица" до Нова година

Една легенда на Пловдив скоро ще бъде само спомен. Бирената фабрика "Каменица" ще бъде разрушена след 135-годишна история. За предстоящото събаряне обяви вчера генералният директор на "Каменица" АД Марко Ниавро. Причина за крайното решение е, че фабриката се намира на пъпа на града, насред жилищен квартал. Това прави достъпа и обслужването на завода изключително трудно и ограничава възможностите за бъдещи инвестиции в разрастване на производството, аргументира се Ниавро. През 1881 година, когато Бирената фабрика е открита, тя се е намирала в незаселена индустриална зона в периферията на града, допълни мениджърът.

"Каменица" заема терен от 34 декара. 3 от тях дружеството ще запази като актив, останалите 31 декара ще бъдат продадени. Преди това обаче фабриката ще бъде напълно разрушена. Това ще се случи в близките месеци по най-добрия и безопасен начин за живеещите наоколо, гарантира изпълнителният директор Антон Карлов. Очевидно разрушаването на емблематичната сграда трябва да стане до Нова година, тъй като след това дружеството започва застрояването на терена от 3 декара. Там ще има мултифункционален комплекс с микропивоварна за производство на крафт бира, музей на пивото, ресторант и магазин за сувенири. Живеещите наоколо ще се радват и на парк за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития, разказа Карлов. Цялата инвестиция е на стойност 2 милиона евро и покрай нея в Пловдив ще бъдат открити 50 нови работни места. Според проекта, който мениджърите представиха вчера, символът на Бирената - коминът, остава и в новата микропивоварна.

Тя ще носи шовинистичното име "Пивоварница Каменица". Строителството ще започне в началото на 2016 година и очакванията са то да приключи след около година. От компанията смятат, че "Пивоварницата" ще стои добре на туристическата карта на Пловдив и ще стане едно от знаковите места в града.
Производствените мощности от Пловдив пък отиват в Хасково. Там е другата пивоварна на "Каменица" АД. От години компанията инвестира преимуществено и мащабно там. Само за последните три години в града на Богородица са налети над 30 милиона евро, уточниха от мениджмънта на компанията. Заради пренасочването на част от пловдивското производство в Хасково, там ще бъдат открити 50 нови позиции.

Дават 14 заплати на съкратените

В Бирената фабрика в града хляба си вадеха 189 служители. 58 души от тях сега остават без работа. Те ще бъдат обезщетени с между 7 и 14 заплати, в зависимост от стажа им, обясни Катерина Шопова, директор Човешки Ресурси в "Каменица" АД. Таванът от 14 заплати ще получат общо 41 души, които имат над 20 години стаж. На други 16 души е предложено преназначаване в пивоварната в Хасково. 33-ма пък ще разчитат на временна заетост от порядъка на девет месеца в "Каменица" до пълното спиране на дейностите по терена. Така обявените промени засягат общо 107 човека, преброи Шопова.

След събарянето на Бирената и строежът на "Пивоварница Каменица" в Пловдив ще продължи да работи част от администрацията на компанията. Тук остават общо 82 служители, които вероятно ще бъдат настанени в съседен хотел, твърдят запознати.

Задушница е, амин за заводите под тепетата

Руси Чернев, главен редактор на в. "Марица"

Днес е Задушница. На този ден по традиция си спомняме за нещата, които сме загубили. Скъпите ни човеци и събития.

Чудя се - дали днес е уместно да потъгуваме малко и за Пловдив. За онези емблеми на града, които вече ги няма. Те също са част от видимите резултати.

Спомняте ли си червилото на нашите майки? Онова, с което се кипреха, преди да излязат на разходка по пловдивските улици. А ние се радвахме колко са хубави. Онова червило беше произведено в "Ален мак". Фабрика, която десетилетия наред красеше жените в целия соцлагер, че даже и кубинките. Фабриката, която Антон Папазов създаде през 1892-ра. Заради далновидното управление на новите собственици тя вече е само част от икономическата история на града. Остана само в архивите, където са още мощите на обувните заводи "Петър Ченгелов" /по-късно - "Флавия"/, "Кочо Честеменски", ЗЗУ, "Пишещи машини". И още десетки, паднали в ожесточената битка на общия европейски пазар и варваризма в процесите на вторичното натрупване на българския капитал.

Хубаво е, че Пловдив се развива. Неоспорим факт, когато става дума за Главната, фонтаните или новия артквартал "Капана". Сигурно ще се случат добрите неща в аутсоргинга и IT сектора, на които възлагаме толкова много надежди. Лошото е, че пловдивската индустрия безспорно си отива. А точно тя дава добрите заплати за пролетариата и големите данъци, от които идват парите за всички в образованието, съдебната система, сектор "Сигурност" и армията от чиновници и администратори. Истината е, че всички те лежат на плещите на големия бизнес, защото малкия тук отдавна никакъв го няма.
Вчера се разбра, че създадената през 1882 година пивоварна "Каменица" също затваря врати под тепетата и се мести някъде на по-хубаво място. Още неколкостотин пловдивчани с доскоро добри доходи ще трябва да се запишат в бюрото по труда или ще си търсят друга работа. А най-старото предприятие вече няма да е в списъка на тукашните данъкоплатци. Прогнозите сочат, че същата участ грози стъкларския завод "Дружба". И какво ни остава от старите индустриални емблеми на Пловдив? Един трудно съвземащ се "Рекорд" /от когото някога трепереха и самите японци/ и бившата консервна фабрика "Филикон" /преди години "Първи май"/. В добавка няколко завода в съседната община "Марица", които само на географски принцип минават за пловдивски.

Така е на Задушница. Ставаме сълзливи и жалим за миналото, като си спомняме за нашите мъртви.
В този ден да пием за последно по една бира "Каменица" за Бог да прости и да помислим за бъдещето. И за това как наистина градът да се развива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай