С 19% нарасна износът на група Булгартабак

С 19% нарасна износът на група Булгартабак | StandartNews.com

София. атуралните обеми на износа на група "Булгартабак" се увеличиха с около 19% през 2013 г., показва одитираният финансов отчет на дружеството. През 2013 г. компанията започна позициониране на свои утвърдени и нови асортименти на шест нови пазара.

Сред реализираните приоритети на компанията е навлизането в Русия, Филипини и Испания, както и осигуряване на допълнителни конкурентни предимства на CEFTA пазарите чрез придобиването на фабрика Дувана Баня Лука в Босна и Херцеговина.

"Булгартабак - Холдинг" АД приключва 2013 г. с печалба от малко под 81 млн. лв. За сравнение, резултатът за 2012 г. е бил около 11 млн. лв. Двете цигарени предприятия "Благоевград - БТ" АД и "София - БТ" АД, както и тютюнопреработвателното предприятие "Плевен - БТ" ЕАД също отчитат печалба за 2013 г. Повишението на приходите се дължи основно на увеличението на износа. През 2013 г. група "Булгартабак" лансира нови асортименти на пазара, както и обнови съществуващи. Компанията участва в редица обществени инициативи и направи дарения за 2 млн. лв.
Постоянното и гарантирано качество на продукцията на група "Булгартабак" са едни от причините групата да продължава да бъде лидер на местния пазара с около 32% пазарен дял.

В края на 2013 г. и началото на 2014 г. групата активно се включи в изкупната кампания на български тютюни, утвърждавайки се като надежден дългосрочен партньор на местните производители. Изкупуването и промишлената обработка на тютюните се извърши от "Плевен-БТ" ЕАД. Тютюните се изкупуваха по пазарни цени по класи, определени от фирмите тютюнопреработватели, участвали на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай