Събота,

С колко трябва да скочи цената на тока? Прогнозата е смразяваща

От: Рачо Рачев -
410
С колко трябва да скочи цената на тока? Прогнозата е смразяваща
A
A
A

"Това, което направи КЕВР с увеличение от 11% на тока, е подарък за правителството. Увеличението трябваше да е много повече по пазарни цени", заяви пред бТВ бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев.

Според него реалното увеличение трябва да е с около 64%.

Цените на свободния пазар за големите компании се увеличиха 4 пъти, добави Кадиев. Правителството трябва да се концентрира в в мерки за подпомагане на най-засегнатите, смята той.

Кадиев обясни, че има варианти да се избегне увеличението: да се наложи мораториум на цените, да се забрани на КЕВР да вдига цените и да са фиксирани за една година напред, което при намаляване ще има обратен ефект.

"Най-правилно е намаляване на ДДС за даден период, като по този начин се компенсира увеличението на цената", каза още той.

Най-големият удар е за бизнеса, не толкова за битовите потребители, коментира още Кадиев.

"Готвеното увеличение на парното с 30% в столицата е проблем, но тук вече това е грешка на кмета на София Йорданка Фандъкова. КЕВР направи куп компромиси, за да докара увеличението до 30% иначе трябваше да е 100%", каза още Кадиев.

Относно подпомагането той смята, че не трябва да се прави за всички, защото не всички имат нужда. Най-голямата грешка е да компенсираш всички по равно, категоричен е Кадиев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com