Петък,

С колко ще се вдигне вноската по кредит, ако лихвите тръгнат нагоре

От: Стандарт -
2188
С колко ще се вдигне вноската по кредит, ако лихвите тръгнат нагоре
A
A
A

Сигналите за скорошно увеличаване на лихвите в еврозоната зачестяват с всеки изминал ден. Възможно е Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвените проценти още през тази година. Причина за това е фактът, че ускорилата се инфлация може да се задържи за по-дълго, отколкото първоначално се очакваше. Като прибавим и военния конфликт между Русия и Украйна, процесът бързо може да се форсира. А България няма как да остане изключение, пише Марица.

Лихвените проценти у нас са на историческо дъно. Средната ефективна годишна лихва по новоотпуснати жилищни кредити възлиза на 2.62% /към декември 2021 г./ Рекордно високи са и обемите по новоотпуснатите ипотечни кредити.

Как един нов, по-висок лихвен процент би се отразил на месечните вноски по кредитите, които потребителите у нас трябва да плащат? Отговор дава финансовият консултант Деян Василев от „Моите пари”.

Да вземем пример - 20-годишен кредит от 150,000 лв. с текуща лихва 2.5%. Месечната вноска е 794.85 лв. При увеличение на лихвата с 0.25%, вноската на месец ще се промени в посока нагоре с малко над 18 лева. Половин процент ще я вдигне с малко под 40 лева, докато 1% - със 75 лева.

На пръв поглед месечната вноска не се увеличава толкова много при увеличение на лихвата с 0.5% или 1%, коментира финансовият анализатор. Следва да се има предвид обаче, че при инфлация разходите за храна, енергия, транспорт се увеличават и разполагаемият доход за обслужване на кредитите намалява допълнително. А вноските по кредите са дължими всеки месец.

Трябва да внимаваме и да се осведомяваме как банката образува лихвата по нашите кредити. Обикновено се състои от Банков Лихвен Процент + фискирана надбавка.  Различните банки образуват по различен начин банковия лихвен процент - някои използват средната лихва по депозитите в банките, други добавят и инфлация, трети използват индекса EURIBOR и т.н.

На банковия пазар у нас все още има банки, които предлагат дългосрочни кредити с фиксирана лихва, но периодът на фиксиране е кратък - 1, 3, 5 или 7 години (максимум 10). Обикновено фиксираната лихва е по-висока, отколкото плаващата лихва, която клиентът би получил. Също така, след изтичане на периода на фиксиране на лихвата, тя става плаваща.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com