С колко ще обеднеем от инфлацията. Шокираща прогноза

Два ата се ритат и Западна Европа е между тях, казва икономист

С колко ще обеднеем от инфлацията. Шокираща прогноза | StandartNews.com

Българите ще обеднеят с около 30% заради растящата инфлация. Тази мрачна прогноза направи в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ икономистът Кузман Илиев.

„Фактът е, че цялата тази инфлация е като дървениците – виждате ги как излизат от различни места, но трябва да откриете първоизточника им. А той е в централните банки, които от 15 години печатат трилиони, така подгряват икономиката и сега вече трябва да се вдигнат лихвите. Банките са като в небрано лозе и не знаят какво да правят“, каза Кузман Илиев.

Икономистът обясни, че има по-малко стоки и по-малко производство, а оттам цените се вдигат.

„Цената по естествен път на тези оскъдни стоки се вдига. Знаем, че я има тази инфлация, но централните банки печатат повече пари и се получава самосбъдващо се пророчество“, казва Илиев. 

Бизнесменът Ивайло Пенчев смята, че санкциите срещу Русия няма да дадат желания ефект. 

„Тънка работа е да се направи така, че санкциите да ударят една държава и управляващият режим да падне. В Куба, Иран, Северна Корея има санкции от десетилетия, но в нито една от тях те не бутнаха режимите. Има опасност санкциите да консолидират народа около лидера си. Народът започва да се чувства обект на нападение от външния свят“, каза той. 

Според него умората от санкциите ще започне първо у хората от Запада. „Западните хора са по-разлигавени и ще се разочароват от санкциите, а руснаците са свикнали на всичко“, добави той.

Кузман Илиев предупреди, че ако използваш долара за плащане в международната търговия, в един момент Саудитска Арабия и Китай ще осъзнаят, че може да са следващите ударени.

„Китай държи 3 трилиона долара. В един момент какво се случва? Саудитска Арабия започна да говори за търговия в юани с Китай. В един момент се получават страни, които искат да накажат Запада с дедоларизация“, смята Илиев.

Кузман Илиев и Ивайло Пенчев смятат, че въпреки ставащото в Украйна, растежът на инфлацията и проблемът с енергоносителите, Европейският съюз продължава съвсем неразумно да държи на изпълнението на Зелената сделка. 

„Дългосрочно от ток от слънце и вода – ще стане. Краткосрочно – не. Въпреки политиките от Зелената сделка, потреблението на ток в света расте – това е заради забогатяването на Азия. Част от мъдростта е да приемеш безсилието си. Единственото, което може да се направи е да се промени Зелената сделка. Ние сме единственият континент, който се самооблага за сметка на цялото останало човечество! Ние се самооблагаме, а другите – не. А дишаме един и същи въздух. А най-ударени от това самооблагане са бедните държави като България“, каза Пенчев.

Според него след тая война и тая Зелена сделка Европейският съюз продължава да копае надолу. 

Кузман Илиев смята, че живеем в едно време на разместване.

„Два ата се ритат и това са САЩ и Китай. И Западна Европа е между тях. Русия застана на страната на Китай. За съжаление на европейските политици – системата от въглеродни квоти вече ни удря навсякъде“, припомни той. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай