С 10% вдигат заплатите на шофьорите на автобуси в София

„Всички ще получат увеличение. При нас средната брутна заплата е около 1700-1800 лв. Увеличението ще бъде средно с 10%“, съобщи директорът на Столичния автотранспорт Слав Монов...

С 10% вдигат заплатите на шофьорите на автобуси в София | StandartNews.com

От 1 февруари заплатите на транспортните оператори ще се увеличат средно с 10%, съобщи днес директорът на „Столичния автотранспорт ЕАД“ Слав Монов при проверка на готовността за пускане на нови автобуси в столичния градски транспорт.

„Както във всички сфери, така и в градския транспорт, има недостиг на работна ръка. Шофьорите са доста конвертируема професия, цяла Европа изпитва недостиг на шофьори“, подчерта той. По думите му страни от Западна Европа предлагат доста примамливи оферти и голяма част от водачите приемат предложения да работят извън страната.

„България е част от Европейската общност, всички работещите се и трудещи се, могат да се предлагат на чуждия пазар. Това е една от причините за недостига на работна ръка в градския транспорт“, коментира Монов. Той посочи, че в столичния автотранспорт работят над 2 000 души, от които 1200 са водачи.

„Всички ще получат увеличение. При нас средната брутна заплата е около 1700-1800 лв. Увеличението ще бъде средно с 10%.“, допълни директорът на Столичния автотранспорт.

Внасяме проектобюджета в Столичния общински съвет, след много тежки преговори със синдикатите, стигнахме до решението, че в проекта за бюджета ще увеличим средствата, които Столична община отделя за транспортните оператори с 10 млн. лева, за повишаване на заплатите на всички работещи в 4-те транспортни дружества на София, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Това е важна мярка, защото, както казах и на шофьорите, очаквам да няма произшествия и да знаят, че трябва да бъдат внимателни към пътниците и хората, които обслужват“, обясни тя.

Тя посочи, че една от причините за настояване за увеличение на работните заплати е именно проблемът с недостига на работна ръка. „Проблемът с кадрите е навсякъде във всички сфери, в това число и в сферата на транспорта по отношение на шофьорите. Това е един от аргументите, с който се договорихме за увеличение на заплатите, за да може хората, които работят, да останат. Разбира се, освен заплатите, те получават и различни социални придобивки, които са част от колективния трудов договор. Искам да благодаря на синдикатите, защото те бяха много остри на моменти, но достатъчно отговорно постъпиха, за да разгледаме всички възможности и да можем да мотивираме хората на база на реални възможности на общината“, коментира още кметът на София Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай